Dovoljna je samo jedna riječ – Aquatika! | Profil Klett
Aquatika

Aquatika

08. lipanj 2017.

Dovoljna je samo jedna riječ – Aquatika!

Autor: Ana Abramović

U stručni izlet u Aquatiku  ̶  slatkovodni akvarij u Karlovcu hrabro smo uronili i ne znajući kakva nas sve iznenađenja očekuju 3. lipnja 2017. godine.

U društvu učitelja prirode, biologije i kemije iz prekrasne Slavonije, a uz vodstvo dr. sc. Gorana Jakšića, višega stručnog suradnika Aquatike, upoznali smo ovaj jedinstveni slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Aquatika predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Edukativne radionice pod nazivom Svijet 4 rijeke istraživačko učenje u Aquatici održala je dr. sc. Diana Garašić.

Uronimo u nepoznato

Obilaskom akvarija istinski smo doživjeli i osjetili taj tajanstveni riječni svijet. Sama činjenica da u Aquatici obitava preko stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega je čak 40-tak endemskih, oko 5000 jedinki i da sve skupa teže oko 1000 kg, jednostavno budi poštovanje prema biološkoj raznolikosti ovoga akvarija.

Ondje je smještena i jedna od najugroženijih europskih riba kojoj prijeti izumiranje – kapelska svijetlica (Telestes karsticus, Marčić i Mrakovčić 2011.). Ova vrsta živi samo u Hrvatskoj gdje naseljava hladne, krške potoke dunavskoga slijeva na području Velike i Male Kapele, a taj areal rasprostranjenosti manji je od 1 km2. Osim naših autohtonih vrsta, upoznali smo i one invazivne – babušku, sunčanicu, bezribicu, kalifornijsku pastrvu i druge vrste te saznali da se širenje invazivnih stranih vrsta navodi kao drugi najveći razlog gubitka biološke raznolikosti, odmah nakon direktnog uništavanja staništa.

obilazak akvarija
obilazak akvarija
Volimo učiti! Želimo učiti!

Nakon otkrivanja nepoznatog o poznatome, zaputili smo se na radionicu SVIJET 4 RIJEKE – istraživačko učenje u Aquatici pod vodstvom dr. sc. Diane Garašić. Kako i sam naslov radionice govori, upoznali smo jedan od modela istraživačkog učenja, uz primjenu suradničkog učenja te metodologije i instrumentarija koji se koriste u programu GLOBE.

 

Podijeljeni u nekoliko skupina, imali smo priliku raditi na zanimljivim projektnim zadatcima. Na uzorcima vode iz najvećega akvarija u Aquatici mjerili smo temperaturu vode, određivali prozirnost, pH-vrijednost i električnu vodljivost. Odredili smo i količinu otopljenog kisika kao i alkalitet. Dobivene rezultate i način kako zadani projekt uspješno primijeniti u nastavi prezentirali smo međusobno te donijeli zanimljive zaključke i predložili metode koje se mogu primijeniti u nastavi prirode, biologije i kemije.

 

Nakon inspirativno-edukativnog vodstva svijetom Aquatike i istraživačko-radne atmosfere radionice uživali smo u pravom ljetnom danu uz obalu Korane.

Radionica Svijet 4 rijeke – istraživačko učenje u Aquatici
Radionica Svijet 4 rijeke – istraživačko učenje u Aquatici
Arboretum

Na svega 10-tak minuta lagane šetnje od Aquatike smjestio se prekrasan Arboretum, dendrološki park prirode s više od 1000 sadnica stabala i ukrasnog grmlja Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac. Ravnateljica škole Đurđica Janjanin, dipl. ing., s velikim nas je ponosom upoznala s poviješću Arboretuma koja seže 30-tak godina unatrag te njegovim iznimnim bogatstvom. Naime, Arboretum se može pohvaliti velikim brojem biljaka koje inače ne obitavaju na ovim prostorima, ali su se uz adekvatnu brigu vrijednih učenika i njihovih nastavnika  prilagodili našoj kontinentalnoj klimi te sada uljepšavaju ovaj grad na četiri rijeke.

 

Želite li i vi upoznati bogatstvo biljnog svijeta ovog Arboretuma, sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, upoznati se s meteorološkom stanicom ili sudjelovati u Tjednu botaničkih vrtova, učenici i učitelji Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac pozivaju vas i žele dobrodošlicu.

 

Nakon ovako inspirativnog i edukacijom bogatog dana sigurni smo da će od sada nastava prirode, biologije i kemije biti još zanimljivija. Svoja iskustva, doživljaje i znanja stečena na ovome stručnome skupu učitelji će prenijeti i u svoje razrede te se prvom prilikom sa svojim učenicima zaputiti u Karlovac. Karlovac svojim bogatim sadržajima postaje grad edukacije, stoga svakako upoznajte stari grad Dubovac, posjetite Teslinu klupu te zaplovite na lađi Kupom nekadašnjim žitnim putem.

Galerija: 
oblazak akvarija

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Aleksandra Habuš, Melita Barić Tominac, Antonela Dragobratović, Snježana Liber, Antun Kučak, Danijela Bajić
udzbenik
Đurđa Kocijan, Roko Vladušić
udzbenik
Banović, Dragobratović, Kletečki