eTwinning – često postavljana pitanja: odgovori i poneki savjet | Profil Klett

30. lipanj 2017.

eTwinning – često postavljana pitanja: odgovori i poneki savjet

avatar
Autor: Alenka Miljević

Završili smo sa serijom članaka o eTwinningu naše suradnice i iskusne korisnice te platforme Alenke Miljević. Za kraj vam donosimo često postavljana pitanja, a ako ih imate još, obratite nam se u komentarima ispod članka.

 

1. Moram li pokrenuti projekt čim se registriram?

Ne. Sama registracija ne obvezuje vas na pokretanje projekta. Nakon registracije trebate si uzeti vremena upoznati se s portalom i svime što on nudi kako bi pri pokretanju ili uključivanju u projekt znali što vas očekuje i kako koristiti alate koji su vam na portalu dostupni. Pri upoznavanju će vam pomoći naša serija članaka.

2. Jesu li učenici sigurni, budući da se radi o internetskom okruženju?

Da, učenici su sigurni. Svatko tko se registrira na portal prolazi provjeru i dok se ne potvrdi uloga osobe u školi, ona nema pristup TwinSpaceu, odnosno ne može pokrenuti niti se uključiti u projekt.

3. Što je potrebno učenicima da se registriraju?

Učenici se ne registriraju na portal i ne mogu samostalno pristupiti Twinspaceu. U projekt, Twinspace, ih dodajete vi, tako da im kreirate lozinku i korisničko ime. Učenici nemaju pristup eTwinning Liveu.

4. Koliko učenika treba sudjelovati u projektu?

Nema pravila. Preporuka je samo da se projekt provodi u sklopu redovne nastave. Učenike možete podijeliti u timove po projektnim zadacima unutar razreda, a možete ih grupirati i u međunarodne timove. Ne mora svaki učenik raditi na svakom zadatku, ali i može.

5. Smiju li se objavljivati fotografije i snimke učenika?

Sami odlučujete o tome na koji način želite prikazivati rezultate projekta, a stranice na TwinSpaceu možete zaštiti odabirom opcije „Tko može vidjeti ovu stranicu?“.

6. Koliki je trošak projekta?

Registracija kao i provođenje projekta odvija se preko portala eTwinning koji je u potpunosti besplatan.

7. Koliko dugo projekt treba trajati?

Nema vremenskog ograničenja. Trajanje projekta ovisi o broju planiranih aktivnosti: projekt može trajati tjedan dana, ako je riječ o jednoj aktivnosti, ili pak cijelu školsku godinu, što uključuje veći broj aktivnosti.

8. Kako koristiti projektne komplete?

Projektni kompleti pružaju vam priliku vidjeti kako izgleda dobro pripremljen projektni plan i što sve treba sadržavati. Možete ih upotrijebiti u cijelosti ili djelomično za pokretanje svog projekta.

9. Koliko često se treba raditi na projektu? Koliko vremena je potrebno za provođenje?

Projektne aktivnosti  trebaju se provoditi redovito te treba izbjegavati velike pauze. Stoga ih treba pomno isplanirati. Uzmite u obzir svoje radno okruženje, o čemu će ovisiti i sam ritam provođenja projekta.

Projekti se prije svega pokreću kako bi ostvarili potrebe učenika. Oni su ti koji će raditi na projektnim aktivnostima i zadacima te su najvažniji čimbenik koji treba imati na umu.

10. Moraju li se provesti sve planirane aktivnosti koje su navedene pri prijavi projekta?

Tijekom provedbe projekta aktivnosti, kao i načine provedbe, možete mijenjati i usklađivati s nepredvidivim situacijama poput smanjenja ili povećanja broja partnera, ili jednostavno zbog nove ideje koju smatrate kvalitetnijom za ostvarenje svrhe projekta.

11. Što da napravim ako se uključim u projekt, a nakon toga želim odustati?

U tom slučaju trebate kontaktirati osnivača projekta i zamoliti ga da vas izbriše. Međutim ako ste sami osnivač projekta, ne možete biti izbrisani. Objasnite projektnom partneru ili partnerima što se događa, a iako nećete biti aktivni vaše ime će i dalje biti prisutno na popisu članova.

12. Moram li prihvatiti poziv u projekt?

Ne morate. U projekt ćete se uključiti samo ako smatrate da će biti od koristi vama i vašim učenicima u svakodnevnom radu.

13. Tko organizira razmjenu učenika?

Projekti na eTwinningu ne obvezuju vas na razmjenu učenika. Međutim, postoji mogućnost da se povežete i upoznate kolege kroz zajednički rad na projektu, iz čega se mogu razviti ideje za pokretanje projekata u sklopu Erasmus+ programa koji uključuju mobilnosti učenika. Osim toga, možete se povezati i upoznati s kolegama koji bi mogli biti spremni primiti vas na job shadowing (promatranje nastave/hospitacije), ili na zadatak poučavanja u sklopu Erasmus+ programa i projekta KA1 u svrhu stručnog usavršavanja, ali i svih ostalih vrsta projekata koji se provode u suradnji sa školama.

14. Kako su eTwinning i Erasmus+ povezani?

eTwinning je dio programa Erasmus+ i inicijativa je Europske komisije kojom se potiče međunarodna suradnja u provođenju projekata. Osim toga eTwinning se može koristiti za diseminaciju svih projekata koji su proizašli iz programa Erasmus+ te pronalaženje projektnih partnera u svrhu pokretanja i provođenja projekata. U tu svrhu kreirani su forumi kojima možete pristupiti nakon registracije na eTwinningu. Primjere provođenja Erasmus+ projekata pogledajte i na ovoj  web stranici.

15. Dobiju li svi projekti koji se provode Nacionalnu oznaku kvalitete?

Ne. Projekt se mora prijaviti, nakon čega prolazi proces evaluacije i ocjenjivanja.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Micro:bitno promatranje pčela i oprašivanja

Mnogo je biljaka prilagođeno oprašivanju uz pomoć kukaca. Postoje razni kukci koji oprašuju cvjetove ali ekonomski najvažnije su pčele jer proizvode med koji je vrijedan prehrambeni proizvod. No od kudikamo je veće važnosti broj kultiviranih i drugih biljaka koje ovise o pčelinjem oprašivanju.

 

Trenutačno opada broj pčela dok su neke vrste bumbara izumrle. Za to opadanje postoji nekoliko razloga, uključujući gubitak staništa, bolest ili nestručnu primjenu pesticida.

Novi besplatni internetski tečaj

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Program je usmjeren jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, i otvoren je za njihove zajedničke projekte.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja