Glazbeni krug | Profil Klett

Glazbeni krug

Glazbeni krug

Udžbenici glazbene kulture za osnovnu školu
Glazbeni krugovi Profil Kletta
 • Krug – u čijem je središtu dijete
 • Krug – mjesto susreta djeteta s glazbom
 • Krug – mjesto povezivanja djece međusobno

Udžbenici su fokusirani na učenikov doživljaj i suživot s glazbom, otvaraju učeniku nove uvide o glazbi s kojom je svakodnevno okružen i uvode ga u glazbu koju će tek otkriti i znatiželjno istraživati tijekom nastavnoga procesa. 

Bogatstvo sadržaja udžbenika (pjesme, skladbe svih vrsta glazbe i maštovit pristup stvaralačkim sadržajima) maksimalno motivira i okupira pozornost učenika na glazbene aktivnosti. Uz pregledni notni zapis i kvalitetne fotografije, udžbenici pružaju učenicima sinkretički poticaj za individualni izraz, a učiteljima ideje za kreativnu i poticajnu nastavu Glazbene kulture. Način rada koji autori predlažu podjednako je blizak učiteljima čiji je stil rada proaktivan kao i onima koji vole slijediti jasne glazbeno-metodičke obrade.

Udžbenički komplet

Udžbenik

Glazbeni krug 4 donosi učeniku četvrtoga razredda iskustvo pjevanja, sviranja, slušanja i stvaranja glazbe. Sadržaji su koncipirani u tri cjeline. U prvoj cjelini Moj doživljaj glazbe donosimo pjesme i skladbe različitih žanrova, iz Hrvatske i svijeta. Kroz različite aktivnosti učenici upoznaju glazbene sastavnice, uspoređuju ih, određuju i vrednuju njihovu ulogu u glazbi i grade svoj glazbeni ukus. Druga cjelina Glazba i blagdani sadrži 12 tradicijskih i umjetničkih skladbi posvećenih pojedinim  blagdanima. Sve blagdane prati i prigodna glazba. To je primjer kako se kroz učeničku svakodnevicu ostvaruje povezanost s glazbom i osvještava da je glazba svuda oko nas. Treća cjelina Glazba i priroda polazi od stajališta da se glazbom mogu oblikovati i stvarati stavovi o vrijednosti očuvanja prirode i okoliša. Prirodu i njezine ljepote učenici doživljavaju i iskustvom skladatelja, ozvučavanjem različitih prirodnih pojava koji su inspiracija i nadahnuće mnogim umjetnicima. Razvijaju glazbenu maštu glazbenim putovanjem na druge planete, vraćaju se na svoj matični planet i pjevaju: Mi smo taj svijet, da, mi smo tvoja djeca.

Prolistaj

IZZI digitalni obrazovni sadržaj

IZZI digitalni obrazovni sadržaji riječi pridružuju sliku, zvuk, audio i videozapis te interaktivni zadatke. Nastavni su sadržaji tematski oblikovani (Zvuci svuda oko nas, Glazba svuda oko nas, Glazbeni kontrasti i Glazbene boje) te komplementarno nadopunjuju poglavlja tiskanoga dijela udžbenika. Izravnoj interaktivnoj komunikaciji s učenicima prethodi metodički vođena prezentacija sadržaja koja završava s kvizovima vrednovanja ostvarenosti ishoda. Brojni kvizovi, zadatci usporedbe, spajanja, povezivanja, izdvajanja daju učeniku mogućnost povratne informacije o ostvarenosti ishoda. Digitalni obrazovni sadržaji pogodni su za frontalnu uporabu tijekom nastavnog procesa, za grupni rad, rad u paru te individualni rad na nastavi ili kod kuće. Pružaju mogućnosti i za projektne zadatke.

Prolistaj

Priručnik

Godišnji izvedbeni kurikulum usustavljuje nastavne sadržaje u ostvarivih 35 sati nastave, dok mjesečni izvedbeni kurikulum navodi jasne ishode i njihove šifre usklađene s predmetnim kurikulumom, kao i međupredmetne teme i njihove korelacije. Priručnik nudi najmanje tri aktivnosti za svaki nastavni sat, kao i tablice za vrednovanje, samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje te dodatne sadržaje za učitelje.

Prolistaj

Novi zvuci učionica glazbene kulture - Boomwhackersi

Novu živost aktivnog muziciranja - pjesme, svirke, plesa i igre - lako, zabavno i poučno pruža muziciranje učenika na boomwhackersima

Pročitaj
učenje u kućnom okružju

Don't Worry, Be Happy

Danas ćemo pobliže upoznati pjesmu koje poručuje da je najvažnije u životu biti sretan, a ne zabrinut. Kakve god događaje i ljude donosio svaki dan trebaš nalaziti pozitivna rješenja i biti radostan.

Pročitaj

Glazba kao metajezik

Glazba nije samo umjetnost već je jezik, govor i pismo. Iako svi ne razumiju njezino pismo - notaciju kao visoko razvijeni sustav simbola koji označavaju apstraktne pojmove, govor svi razumijemo, jer je semantika glazbe apstraktan, ali univerzalan jezik koji naizravnije dotiče naše emocije, motoriku i misli.

Iako ne moramo poznavati jezik glazbe, možemo razumjeti što nam ona govori.

Pročitaj
Webinar 

Webinar: Izazovi učiteljskog poziva u vrijeme promjena

Webinar ima za cilj ojačati osobne i profesionalne kompetencije učitelja glazbene kulture i umjetnosti u izazovnom vremenu stalnih promjena s kojima se suočavaju u vrijeme krize, približiti im praktične modele vrednovanja učenika nastavnog procesa glazbene kulture i umjetnosti u online okružju te omogućiti uvid u novoodobrene udžbenike glazbene kulture i umjetnosti Profil Kletta:

Ružica Ambruš-Kiš

Pogledaj snimku

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije