Greške su vrata otkrića | Profil Klett

12. listopad 2017.

Greške su vrata otkrića

avatar
Autor: Krunoslav Matošević

Komentirajući neuspjeh prilikom izrade jednoga od svojih izuma riječima: ˝Možda nisam pronašao način kako uspjeti, ali sam pronašao jedan koji ne uspijeva!˝  Thomas Alva Edison  potvrdio je da se i pogreškama, slučajno, mogu otkriti velike stvari. Jedno od velikih ˝slučajnih˝ otkrića dogodilo se prije točno 525 godina. Znate li o čemu je riječ?

 

Upravo se današnji dan, 12. listopada, uzima kao dan u kojem je 1492. godine španjolski istraživač Cristóbal Colón poznatiji kao Kristofor Kolumbo po prvi puta stupio na tlo Novoga svijeta misleći kako je došao do Indije.

 

U mladosti se posvetio trgovini i pomorstvu pa je uglavnom živio u europskim lukama i obalnim gradovima kao što su Madeira, Genova, Lisabon itd. Planirajući veliku prekooceansku ekspediciju u Indiju zapadnim putem, misleći tako skratiti put oko Afrike, na portugalskom dvoru ne dobiva potporu pa 1485. odlazi u Španjolsku. Nakon sedam godina upornih nagovaranja i molbi smekšao je španjolski dvor koji je odlučio odobriti mu i opremiti tri broda: Santa Mariu, Pintu i Niñu.

 

Tijekom prvoga putovanja 1492. godine, nakon dva mjeseca plovidbe sa svojih 90 članova posade stigao je na bahamski otok Guanahani koji je prozvao San Salvador te na sjevernu obalu Kube i Haiti gdje ostavlja dio posade i vraća se u Španjolsku.

 

Na drugo putovanje krenuo je godinu dana kasnije sa čak 1500 članova posade na 17 brodova te obišao niz antilskih otoka nakon čega se 1495. vratio nazad u Španjolsku.

 

Potkraj svibnja 1498. krenuo je na treće putovanje i pristao na kopnu Južne Amerike kraj otoka Trinidada te je kroz Karipsko more doplovio do Haitija. Budući da je tijekom boravka na Haitiju izbila pobuna, španjolski je kralj, smatrajući ga krivim, poslao F. Bobadillu da uhiti Kolumba i vrati ga nazad, no u međuvremenu ga je oslobodio krivnje i osigurao mu sredstva za još jedno putovanje.

 

Na četvrto je putovanje krenuo 1502. godine sa 150 ljudi na četiri broda. Prošao je kroz Honduraški zaljev i dospio do obale Kostarike da bi naposljetku obolio na Jamajki i krenuo u Španjolsku, gdje je nakon dvije godine umro u uvjerenju da na svojim putovanjima nije stigao u Aziju.

 

 

Edison bi rekao: ˝Naša velika slabost leži u odustajanju. Najbolji način da postignete uspjeh je da uvijek pokušate makar još jednom.˝ Ova nam povijesna priča može poslužiti kao pouka – uvijek se trebamo truditi, čak i onda kada nam trud ne daje rezultate kako i mi ne bismo, poput Kolumba, otišli s ovoga svijeta ne znajući da smo otkrili svoj kontinent.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Travanj u znaku knjige

Mjesec travanj nedvojbeno povezujemo s knjigom i čitanjem. Naime, 2. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, 22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige i na kraju Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja.

Germanizmi u hrvatskom jeziku

Procjenjuje se da u hrvatskom jeziku ima između 2000 i 3000 germanizama. Neki od njih su se već toliko ustalili u svakodnevnom govoru da nam se čini gotovo neprirodnim upotrijebiti hrvatski ekvivalent, a često ga se ne možemo ni sjetiti. Zato smo pripremili kratak pregled germanizama u hrvatskome jeziku i zadatke za obradu u razredu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Šime Labor, Manuela Kujundžić, Tin Pongrac, Jelena Šilje Capor, Snježana Vinarić