12. listopad 2017.

Greške su vrata otkrića

avatar
Autor: Krunoslav Matošević

Komentirajući neuspjeh prilikom izrade jednoga od svojih izuma riječima: ˝Možda nisam pronašao način kako uspjeti, ali sam pronašao jedan koji ne uspijeva!˝  Thomas Alva Edison  potvrdio je da se i pogreškama, slučajno, mogu otkriti velike stvari. Jedno od velikih ˝slučajnih˝ otkrića dogodilo se prije točno 525 godina. Znate li o čemu je riječ?

 

Upravo se današnji dan, 12. listopada, uzima kao dan u kojem je 1492. godine španjolski istraživač Cristóbal Colón poznatiji kao Kristofor Kolumbo po prvi puta stupio na tlo Novoga svijeta misleći kako je došao do Indije.

 

U mladosti se posvetio trgovini i pomorstvu pa je uglavnom živio u europskim lukama i obalnim gradovima kao što su Madeira, Genova, Lisabon itd. Planirajući veliku prekooceansku ekspediciju u Indiju zapadnim putem, misleći tako skratiti put oko Afrike, na portugalskom dvoru ne dobiva potporu pa 1485. odlazi u Španjolsku. Nakon sedam godina upornih nagovaranja i molbi smekšao je španjolski dvor koji je odlučio odobriti mu i opremiti tri broda: Santa Mariu, Pintu i Niñu.

 

Tijekom prvoga putovanja 1492. godine, nakon dva mjeseca plovidbe sa svojih 90 članova posade stigao je na bahamski otok Guanahani koji je prozvao San Salvador te na sjevernu obalu Kube i Haiti gdje ostavlja dio posade i vraća se u Španjolsku.

 

Na drugo putovanje krenuo je godinu dana kasnije sa čak 1500 članova posade na 17 brodova te obišao niz antilskih otoka nakon čega se 1495. vratio nazad u Španjolsku.

 

Potkraj svibnja 1498. krenuo je na treće putovanje i pristao na kopnu Južne Amerike kraj otoka Trinidada te je kroz Karipsko more doplovio do Haitija. Budući da je tijekom boravka na Haitiju izbila pobuna, španjolski je kralj, smatrajući ga krivim, poslao F. Bobadillu da uhiti Kolumba i vrati ga nazad, no u međuvremenu ga je oslobodio krivnje i osigurao mu sredstva za još jedno putovanje.

 

Na četvrto je putovanje krenuo 1502. godine sa 150 ljudi na četiri broda. Prošao je kroz Honduraški zaljev i dospio do obale Kostarike da bi naposljetku obolio na Jamajki i krenuo u Španjolsku, gdje je nakon dvije godine umro u uvjerenju da na svojim putovanjima nije stigao u Aziju.

 

 

Edison bi rekao: ˝Naša velika slabost leži u odustajanju. Najbolji način da postignete uspjeh je da uvijek pokušate makar još jednom.˝ Ova nam povijesna priča može poslužiti kao pouka – uvijek se trebamo truditi, čak i onda kada nam trud ne daje rezultate kako i mi ne bismo, poput Kolumba, otišli s ovoga svijeta ne znajući da smo otkrili svoj kontinent.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Imperativom naučili izraditi varaždinske klipiće

Budući da smo ovih dana obradili glagolski način imperativ – zapovjedni način, čiji nam se naslov činio tako ozbiljan, naša nam je profesorica Renata Sudar predložila da na satu vježbe napravimo varaždinske klipiće čiji se recept nalazi u našem udžbeniku. Ideja se svima svidjela. Sastojke za recept donijela je naša profesorica, a mi smo se pobrinuli za sokove i grickalice. Radni stol postao je u trenu površina za izradu tijesta i mjesto za sve sastojke koji su potrebni za klipiće.

Debata kao izvannastavna aktivnost - prvi debatni turnir osnovnoškolaca

Da bi mladi debatanti što bolje izbrusili svoje komunikacijske vještine, koje između ostalog debata razvija, HDD svake školske godine organizira nekoliko debatnih turnira. Osim toga, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta organiziraju se i natjecanja u debati na razini županija i države. Prvi osnovnoškolski turnir u šk. god. 2016./2017. održan je 12. studenoga 2016. u OŠ Špansko Oranice u Zagrebu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ružić Danuška, Stančić Zrinjka, Draganić Biserka
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, I. Canjuga, D. Greblički-Miculinić, N. Jakob, G. Ljubas
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik