Izložba "Autoportret/Selfie" kao poticaj za likovno izražavanje učenika | Profil Klett
Učenički radovi s radionice "Ja, ja i ponovno ja"

Učenički radovi s radionice "Ja, ja i ponovno ja"

29. svibanj 2017.

Izložba "Autoportret/Selfie" kao poticaj za likovno izražavanje učenika

Autor: Sana Perić

Napisala: Ivana Maradin, profesorica likovne kulture, OŠ „Grabrik“

 

„U stvarnom su svijetu starjeli, ali u svom su autoportretu postali vječni.“

Jozo Dubravac, iz predgovora kataloga Autoportret/Selfie

Učenici naše škole, OŠ „Grabrik“, kao i ostalih karlovačkih škola, uvijek se s veseljem odazovu na edukativne likovne radionice u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac. U sklopu trenutne izložbe u Galeriji „Vjekoslav Karas“ pod nazivom Autoportret /Selfie, radionice se održavaju u svibnju i lipnju.

 

Klasični autoportreti i selfieji

Izložba, čiji su autori Antonija Škrtić i Josip Vrančić, prezentira autoportrete karlovačkih umjetnika te umjetnika koji su djelovali na području Karlovca. Izložen je tako autoportret Vjekoslava Karasa, kao najznačajnijeg karlovačkog slikara 19. stoljeća, autoportret slikara Matije Schiedera, djeda Steve i Mirka Seljana, poznatih karlovačkih istraživača te autoportret slikara i puškara Jakova Šašela. Izložba je obogaćena autoportretima Huga Lukšića, Slave Raškaj, Tomislava Krizmana, Bogumila Cara, Marijana Detonija, Zlatka Šulentića, Ljudevita Šestića, Mile Vod, Višnje Ercegović, Josipa Restaka, Blaža Ćuka, Josipa Vanište, Alfreda Krupe i Miroslava Šuteja. Posebnost izložbe je povezanost klasičnih autoportreta s reprodukcijama selfija profesionalnih fotografa, dizajnera i ostalih vizualnih umjetnika koji fotografirajući stvaraju selfije.

Pet radionica za likovno izražavanje doživljaja samog sebe

Učenici su zahvaljujući vrlo sadržajnoj izložbi autoportreta i selfija izvedenih u različitim tehnikama i umjetničkim rukopisima istražili i osvijestili značaj autoportreta kao prikaz vlastitog lika, osobnosti i karaktera samog stvaraoca. Uz izložbu su kustosica Antonija Škrtić i suradnice Iris Poljan, Aleksandra Škrtić, Nataša Vojnović te Ivana Maradin osmislile i realizirale pet radionica: Pop art selfie, Ja, ja i ponovno ja, Stvaram novog sebe - Druga strana mene, Tko je Slava?, Kako vidim i doživljavam sebe? Tko sam ja?. Na radionicama su karlovački učenici istraživali kako likovno izraziti vlastiti doživljaj sebe.

Ja, ja i ponovno ja

Učenici naše škole sudjelovali su na dvije radionice. Prvu je vodila Iris Poljan za učenike 8. razreda naziva Ja, ja i ponovno ja. Osmaši su, promatrajući različite položaje figura i lica na autoportretima umjetnika, mobitelom izradili vlastite selfije iz različitih kutova gledanja. Fotokopije dobivenih selfija izrezivali su u fragmente te od različitih dijelova fotografija rekomponiranjem slagali u novu dinamičnu i neobičnu likovnu kompoziciju, stvarajući svoj novi neobični autoportret.

Tehnikom fotografiranja, rekomponiranja i fotomontaže osvijestili su pojam o sebi i mnogobrojnim mogućnostima prikaza vlastitog lika. Na kraju radionice, vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima, učenici su razgovarali o ostvarenjima, dok su radovi postavljeni na izložbi u predvorju Galerije. Kako je jedna nastavna tema osmih razreda Površina – rekompozicija i fotomontaža, odabrana radionica bila je savršena nadopuna našemu likovnom problemu.

Tko je Slava?

Drugu radionicu, naziva Tko je Slava? doživjeli su učenici 5. razreda OŠ „Grabrik“. Karlovčanka Nataša Vojnović ispričala je priču o Slavi Raškaj prema Slavinoj romansiranoj biografiji spisateljice Nade Iveljić. Kroz vrlo emotivno ispričanu priču o životu i djelu Slave Raškaj te vizualni doživljaj izloženog Slavina autoportreta, učenici su osvijestili način stvaranja umjetničkog djela, vezu između životnih prilika i ostvarenog opusa Slave Raškaj te upoznali važnost njezinog autoportreta kao jednog od značajnih likovnih ostvarenja u tehnici akvarela.

Kako je izložba Autoportreti/Selfie otvorena do 15. 6.2017. godine ovo zasigurno nije jedini posjet naših učenika toj izložbi. Tijekom preostalih školskih dana razgledati ćemo izložbu uz vodstvo i radne materijale i sa ostalim učenicima jer nam je vrlo važno sudjelovanje naše škole u kulturnim događanjima u našem gradu, a posebno u manifestacijama likovnog stvaralaštva. Doživljaj i vizualno iskustvo, koje učenici ponesu sa sobom nakon posjete Galeriji, ostaju intimno pohranjeni u memoriji za duže vrijeme, nekome zasigurno i za cijeli život.

 

Niže pogledajte galeriju fotografija s izložbe i radionica, a svi koji žele mogu napraviti svoj selfie i poslati ga Galeriji za zajednički fotomozaik Face u muzeju i Lica grada koji će biti izložen na izložbi.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić