Zagrebačke legende na Cestu | Profil Klett

18. veljača 2019.

Zagrebačke legende na Cestu

Autor: Maja Trinajstić

23. izdanje Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best, od 29. 5. do 2. 6. 2019., ove je godine posvećeno zagrebačkim legendama od starih vremena pa sve do današnjih dana, a poziva na istraživanje starih i novih urbanih priča, legendi i predaja. Prijavite se na natječaje te ukrasite ulice i trgove našega grada.

 

 

Cilj ovogodišnje teme Cesta je prikazati zagrebačke legende likovnim radovima te vas poziva da svojim ostvarenjima sudjelujete na natječajima u tri kategorije:

 

Likovno–urbana instalacija u Zagrebu ZAGREBAČKE LEGENDE

CESTKLUPAONICA – ZAGREBAČKE LEGENDE u parku Zrinjevac, Zagreb

Međunarodni festival umjetničkih zastavica na temu ZAGREBAČKE LEGENDE

 

Grad Zagreb krije mnogobrojne legende i tajne koje ga čine misterioznim i vrlo zanimljivim. Dio tih legendi opisali su književnici Marija Jurić Zagorka i Ivo Andrić. Legenda je predaja o životu neke osobe ili o nekom događaju, najčešće izmišljena ili obogaćena maštom, a upravo se to i traži - da se prepustite mašti i obogatite ulice i trgove našeg grada.

 

Najpoznatije zagrebačke legende su o Majci Božjoj od Kamenitih vrata, Crnoj Kraljici, coprnicama, Mandi na Manduševcu, Kraljevom zdencu, Kraljičinom zdencu, Zmiji koja je čuvala zlato, Kopanju blaga na Medvegradu, Gričkom topu i Kuli Lotrščak, Kamenim svatovima, Dori Krupićevoj, tunelima pod centrom grada i dr. Poticaj za likovni rad mogu biti i urbane legende koje su u svome vremenu obilježile život Zagreba, udahnule mu dušu, kao što je prosjak Miškec, braća Lojzeki, policajac Meho, vatrogasac Mato Juričić Katedralec, ulični zabavljač Mato Martek, graditelj violina Ivan Hus, kralj ptica Ignac Rojecki, kantautor Milan Manojlović Mance, ulični zabavljači Kraljevi ulice, Đukica Đuro Puček i druge zagrebačke legende koje vam mogu biti inspiracija u umjetničkom stvaranju.

 

Prijave na sljedećim poveznicama:

http://www.hdlu.hr/2019/02/natjecaj-za23-medunarodni-ulicni-festival-cest-is-dbest/

http://www.cestisdbest.com/

I Profil Klett prošle je godine gostovao na Cestu i izgradio Grad po mjeri djeteta! Podsjetimo se!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Od suvremene likovne mape za velika djela do njegovanja tradicije i baštine

„Mi smo, primjerice, izišli u park 'zagrliti' stablo. Ne samo kako bi izmjerili njegov opseg, već zato da svako dijete doživi 'susret' s prirodnom baštinom kojom se dičimo. Sigurno znate koliko je teško danas naći hrast u urbanoj sredini, što zbog sječe, što zbog bolesti, što zbog drugih vrsta, hrast je rijetkost čiji opstanak ovisi o nama.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić
udzbenik
Ivančević