Krave, Miroslav Kraljević

Krave, Miroslav Kraljević

24. ožujak 2017.

Izložba "Sve naše životinje" kao poticaj u kreativnom stvaralaštvu učenika na nastavi likovne kulture

Autor: Slaven Jurić

Okosnicu likovne produkcije predstavljene na izložbi Sve naše životinje u zagrebačkoj Modernoj galeriji čini umjetničko stvaralaštvo hrvatskih modernističkih umjetnika. Crteži, slike i skulpture predstavljaju raznovrsnost animalizma koja budi pravu inspiraciju za kreativno stvaralaštvo i divergentnu produkciju učenika. Izdvajamo nekoliko umjetnika koji nas svojim djelima, predstavljenim na izložbi, mogu usmjeriti u likovne tehnike i likovnu sintaksu kao okosnicu nastavnog sadržaja te rezultirati neiscrpnim učeničkim stvaralaštvom.

 

Koza, Đuro Tiljak
Koza, Đuro Tiljak
Crtanje životinje obrisnom crtom u petom razredu

Crtež Koze Đure Tiljka u svojoj jednostavnosti i preciznosti realističnog crteža prije svega predstavlja crtež nastao obrisnom, konturnom crtom. Zato u petom razredu možemo potaknuti učenike da nacrtaju životinju po izboru samo s obrisnom crtom. Preporučljiva tehnika bi bila kreda na žućkastom papiru zbog kontrasta, a prvenstveno zbog uvježbavanja crtanja životinje uz mogućnost stalne izmjene i pomicanja linije. Kad učenike učimo kromatskim i akromatskim bojama, simetrična Konjska glava Ive Kaline predstavlja djelo na kojem možemo učiti odnose boja i njihovu primjenu na motivu životinje.

 

Drhtulja, Albert Kinert
Drhtulja, Albert Kinert
Monotipni otisak i tempera u šestom razredu

U tehnici monotipije učenici u šestom razredu mogu načiniti otisak simetrične ili asimetrične životinje iz mašte sačinjene od slobodnih ili geometrijskih likova, a kao inspiracija može poslužiti umjetničko djelo Drhtulja Alberta Kinerta.

Djeca svoju kreativnost izražavaju spontano i s većom lakoćom nego odrasli, ali snažna umjetnička energija Miroslava Kraljevića u slikama Krave ukazuje na iznimnu umjetničku vještinu i realizaciju ideje. Bogata slikarska faktura i pastozno nanošenje boje u ovim djelima predstavljaju neiscrpan izvor ideja u slikanju debelim nanosom boja i jednostavnih velikih poteza kistom. Učenici u tehnici tempera mogu naslikati svog ljubimca i dočarati njegove teksture.

 

Mačka, Izvor Oreb
Mačka, Izvor Oreb
Tehnike kiparstva i kolaža

Umjetnik Izvor Oreb svojim djelom Mačka dostatan je primjer kako kipar doživljava teksturu površine određene životinje, a s tim i njezin karakter u kiparskoj tehnici drveta. Učenici mogu istražiti različite materijale i njihovom materijalizacijom tekstura površina oplemeniti svoju voljenu životinju. U nijansama nekoliko boja te u njihovoj potpunoj izražajnosti možemo u tehnici kolaža prikazati ptice, a pravi primjer takvog postupka možemo učenicima pokazati u primjeru umjetničkog djela Ptica Zvonimira Lončarića.

 

Pohvala pticama, Vasko Lipovac
Pohvala pticama, Vasko Lipovac

Učenici posebno vole nove tehnike i mogućnost mobilnosti skulptura, posebno ako mogu sami intervenirati. Umjetnička instalacija Pohvala pticama Vaska Lipovca nudi nam odgovor na inspirativno zagrijavanje, točnije dosjetke i izražavanje. Snažna i dinamična kompozicija Bika, Roberta Frangeša Mihanovića kontrast je udubljeno ispupčenih masa, prošupljene mase i dinamične kompozicije. Učenici u tehnici gline mogu načiniti nilskog konja u dinamičnom pokretu s izraženim kontrastima masa.

 

Ovako zanimljiva i poučna izložba, dajući uvid u načine na koji su prirodu interpretirali majstori slikarstva, otvara niz mogućnosti na poticaj dječje kreativnosti te uči djecu da na nov način promatraju životinje u stvarnosti. Odabrani motiv životinja također pruža priliku za interdisciplinarnu obradu povezivanjem nastave iz likovne umjetnosti te biologije.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Oslikani zid u Korčuli

Korčula_oslikani zid

U dvorištu Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli nalazi se betonski potporni zid dužine 23 m i 2,30 cm visine. Površina sivog betona mamila je da ga „oživimo“ oslikavanjem. Tema podmorja, koju smo slikali za dva likovna natječaja, činila nam se zanimljivom. A oslikavanje motiva iz podmorja omogućilo nam je da koreliramo s prirodom odnosno biologijom u poznavanju bogatih i raznovrsnih stanovnika našeg podmorja, raznolike mogućnosti pružile su flora i fauna.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Giorgio Motta, Mirjana Klobučar