Krave, Miroslav Kraljević

Krave, Miroslav Kraljević

24. ožujak 2017.

Izložba "Sve naše životinje" kao poticaj u kreativnom stvaralaštvu učenika na nastavi likovne kulture

Autor: Slaven Jurić

Okosnicu likovne produkcije predstavljene na izložbi Sve naše životinje u zagrebačkoj Modernoj galeriji čini umjetničko stvaralaštvo hrvatskih modernističkih umjetnika. Crteži, slike i skulpture predstavljaju raznovrsnost animalizma koja budi pravu inspiraciju za kreativno stvaralaštvo i divergentnu produkciju učenika. Izdvajamo nekoliko umjetnika koji nas svojim djelima, predstavljenim na izložbi, mogu usmjeriti u likovne tehnike i likovnu sintaksu kao okosnicu nastavnog sadržaja te rezultirati neiscrpnim učeničkim stvaralaštvom.

 

Koza, Đuro Tiljak
Koza, Đuro Tiljak
Crtanje životinje obrisnom crtom u petom razredu

Crtež Koze Đure Tiljka u svojoj jednostavnosti i preciznosti realističnog crteža prije svega predstavlja crtež nastao obrisnom, konturnom crtom. Zato u petom razredu možemo potaknuti učenike da nacrtaju životinju po izboru samo s obrisnom crtom. Preporučljiva tehnika bi bila kreda na žućkastom papiru zbog kontrasta, a prvenstveno zbog uvježbavanja crtanja životinje uz mogućnost stalne izmjene i pomicanja linije. Kad učenike učimo kromatskim i akromatskim bojama, simetrična Konjska glava Ive Kaline predstavlja djelo na kojem možemo učiti odnose boja i njihovu primjenu na motivu životinje.

 

Drhtulja, Albert Kinert
Drhtulja, Albert Kinert
Monotipni otisak i tempera u šestom razredu

U tehnici monotipije učenici u šestom razredu mogu načiniti otisak simetrične ili asimetrične životinje iz mašte sačinjene od slobodnih ili geometrijskih likova, a kao inspiracija može poslužiti umjetničko djelo Drhtulja Alberta Kinerta.

Djeca svoju kreativnost izražavaju spontano i s većom lakoćom nego odrasli, ali snažna umjetnička energija Miroslava Kraljevića u slikama Krave ukazuje na iznimnu umjetničku vještinu i realizaciju ideje. Bogata slikarska faktura i pastozno nanošenje boje u ovim djelima predstavljaju neiscrpan izvor ideja u slikanju debelim nanosom boja i jednostavnih velikih poteza kistom. Učenici u tehnici tempera mogu naslikati svog ljubimca i dočarati njegove teksture.

 

Mačka, Izvor Oreb
Mačka, Izvor Oreb
Tehnike kiparstva i kolaža

Umjetnik Izvor Oreb svojim djelom Mačka dostatan je primjer kako kipar doživljava teksturu površine određene životinje, a s tim i njezin karakter u kiparskoj tehnici drveta. Učenici mogu istražiti različite materijale i njihovom materijalizacijom tekstura površina oplemeniti svoju voljenu životinju. U nijansama nekoliko boja te u njihovoj potpunoj izražajnosti možemo u tehnici kolaža prikazati ptice, a pravi primjer takvog postupka možemo učenicima pokazati u primjeru umjetničkog djela Ptica Zvonimira Lončarića.

 

Pohvala pticama, Vasko Lipovac
Pohvala pticama, Vasko Lipovac

Učenici posebno vole nove tehnike i mogućnost mobilnosti skulptura, posebno ako mogu sami intervenirati. Umjetnička instalacija Pohvala pticama Vaska Lipovca nudi nam odgovor na inspirativno zagrijavanje, točnije dosjetke i izražavanje. Snažna i dinamična kompozicija Bika, Roberta Frangeša Mihanovića kontrast je udubljeno ispupčenih masa, prošupljene mase i dinamične kompozicije. Učenici u tehnici gline mogu načiniti nilskog konja u dinamičnom pokretu s izraženim kontrastima masa.

 

Ovako zanimljiva i poučna izložba, dajući uvid u načine na koji su prirodu interpretirali majstori slikarstva, otvara niz mogućnosti na poticaj dječje kreativnosti te uči djecu da na nov način promatraju životinje u stvarnosti. Odabrani motiv životinja također pruža priliku za interdisciplinarnu obradu povezivanjem nastave iz likovne umjetnosti te biologije.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor