Koja je vaša priča? | Profil Klett

17. svibanj 2018.

Koja je vaša priča?

Autor: Marta Užarević

Natječaj Let’s Build a Story! osmišljen je kako bi kod učenika potaknuo kreativno izražavanje na stranom jeziku te razvoj zdravih čitalačkih navika.

Učitelji engleskog jezika bili su pozvani da mentoriraju svoje učenike od petih do osmih razreda dok prema likovnom predlošku grade svoje priče. Budne oči 194 mentora pratile su svoje kreativne učenike u stvaranju čak 474 originalne priče koje su pristigle na naš natječaj. 

Te nas brojke izuzetno vesele jer nam iznova govore da dječja mašta ne poznaje granice, kao ni volja, usmjerenost i entuzijazam učitelja! Upravo su mašta i entuzijazam jedni od najvažnijih sastojaka kako dobre priče, tako i inovativne i kvalitetne nastave.

učenici OŠ Rikarda Katalinića Jeretova iz Opatije
učenici OŠ Rikarda Katalinića Jeretova iz Opatije
Čitajmo da ne ostanemo bez riječi

 

O važnosti pripovijedanja bilo je riječ u našem ranijem članku, a kako nas čeka čitanje vaših priča, danas ćemo se osvrnuti na važnost čitanja. U studenome 2017. godine usvojena je Nacionalna strategija poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine iz koje prenosimo:

 

Pripovijedanje ili naracija jedna je od temeljnih dimenzija ljudskog postojanja. Razumjeti sebe i svijet oko sebe znači moći razumjeti priču, u najširem smislu razumjeti tekst. Budući da čitanje nužno ima barem dvije dimenzije – intelektualnu (spoznajnu) i emocionalnu (doživljajnu) – ono ne unapređuje samo razumijevanje i kritički pristup životu, pojedincu i zajednici već pridonosi i cjelovitom osobnom razvoju. Užitak u čitanju u tome ime neizostavnu ulogu.

Odaberimo najbolje

 

Mi već uživamo čitajući priče pristigle na natječaj, a i vi možete ne samo uživati, nego i svojim glasom utjecati na ishod natječaja. Naime, uz stručni žiri, koji ćete uskoro moći upoznati u seriji intervjua, i vi možete odabrati i podržati svoje favorite. Priča s najvećim brojem vaših glasova, zajedno s 12 najboljih priča po stručnom sudu žirija, bit će uključena u zbirku priča, koja će u listopadu 2018. doći u ruke svakog učitelja engleskog jezika u Hrvatskoj, dok će digitalno izdanje biti dostupno na našim mrežnim stranicama.

 

Priče možete pronaći na sljedećoj poveznici.

 

Čitanje je važno da bismo odmorili svoje stavove, ponekad ogorčene na svijet i našli drugačiju valnu duljinu i povezali se s drugačijim svjetovima i ljudima, pa tako i osjećajima.

učenik 2. razreda strukovne trogodišnje škole; preuzeto iz Nacionalne strategije poticanja čitanja 2017. - 2022.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dan škole: Učimo mi kroz poduzetništvo svi!

U Osnovnoj školi Vinica, 24. travnja nastava se odvijala u kreativnom i aktivnom tonu. Obilježili smo Dan škole drugačijim oblikom nastave koja je tog dana pružila mnogo više od tradicionalnog učenja. Već 5. godinu za redom obilježavamo taj dan Kvizom znanja za učenike 7. razreda te predstavljanjem Markovog sajma kojim potičemo i razvijamo dječju maštu, kreativnost i poduzetništvo.

 

Teachers Talk: Alenka Miljević

Ususret Svjetskom danu učitelja donosimo vam intervju s Alenkom Miljević, autoricom niza članaka o eTwinningu. Kao ambasadorica te platforme spremna je pomoći svakome u tome novom obliku vođenja projektne nastave. Na pitanje koja joj je najveća motivacija, odgovorila je: Koja nagrada može biti ljepša i veća i izazvati osjećaj ispunjenosti, nego kad vam se bivši učenici vrate tražeći još.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
John Soars, Liz Soars
udzbenik
Vida Lukić, (Jasna Pavuna)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović