Krvotok u likovnoj kulturi | Profil Klett

12. lipanj 2020.

Krvotok u likovnoj kulturi

Autor: Abel Brčić

Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule, vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, poigrali su se  istražujući  i kombinirajući  stečena znanja iz raznih predmeta u razigranu kompoziciju.

U LIKOVNIM MAPAMA za velika djela Profil Kletta nalaze se svi potrebni materijali za izvrsne, zamršene i zapetljane krvotoke.

 

Početak rada kolaž-papirom
Početak rada kolaž-papirom

Učenici su odabrali više tehnika jer je cijeli proces rada upravo vođen tako da se može koristiti i crtačkom i slikarskim tehnikama, tehnikom tuš-drvce, kao i kolažom. Neke detalje i efekte moguće je bilo napraviti i prskanjem razrijeđenom temperom, a poslužila nam je obična prskalica za rasprskavanje tekućine za pranje prozora. I poneka slučajno ili namjerno prolivena kap začas se pretvorila u korisnu crtu, točku ili mrlju i doprinijela dojmu rada. Osim navedenog pribora koristili su i ljepilo te su tako učenici spoznali što znači kombinirana tehnika.

Rad kombiniranom tehnikom
Rad kombiniranom tehnikom

Istraživali su odnose crta, ploha i boja. Također su u ovom radu objedinili stečena znanja na području točke i crte, toka i karaktera crta, likova na plohi, kao i statičnih i dinamičnih ploha, uočena je i simetrija i asimetrija.

Kontrast boja
Kontrast boja

Neki su se učenici odlučili za čiste boje, kontrast toplo – hladno, dok su drugi rado primijenili komplementarne kontraste. Uočeni su pojmovi: skupljeno –  raspršeno, gusto – rijetko. Nastalim radovima ukrasili smo panoe škole, unijeli dašak vedrine i razigranosti buđenja prirode. Mnoge učenike radovi su asocirali na pogled u mikrosvijet, na krvotok, na prometnice. Tako smo postigli međupredmetno povezivanje s prirodom, matematikom, geografijom i tehničkom kulturom.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Božićni baloni

Božićni baloni

Vrijeme je kićenja školskih prostora prigodnim ukrasima u ovim blagdanskim danima koji likovno mogu jako lijepo oplemeniti prostor. Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli su sa svojim mentorom Abelom Brčićem balonima ukrasili hodnik i stubište škole.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizzitola, Lidija Prpić, Maja Križman Roškar
udzbenik
Fany Bilić, Sanja Prodanović Trlin, Milan Nadaždi, Damir Čović, Ivica Šimić, Krešimir Kenfelj, Darko Suman, Dragan Vlajinić
udzbenik
Jasminka Džapo, Jasna Tonšetić, Lela Zadražil