Krvotok u likovnoj kulturi | Profil Klett

12. lipanj 2020.

Krvotok u likovnoj kulturi

Autor: Abel Brčić

Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule, vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, poigrali su se  istražujući  i kombinirajući  stečena znanja iz raznih predmeta u razigranu kompoziciju.

U LIKOVNIM MAPAMA za velika djela Profil Kletta nalaze se svi potrebni materijali za izvrsne, zamršene i zapetljane krvotoke.

 

Početak rada kolaž-papirom
Početak rada kolaž-papirom

Učenici su odabrali više tehnika jer je cijeli proces rada upravo vođen tako da se može koristiti i crtačkom i slikarskim tehnikama, tehnikom tuš-drvce, kao i kolažom. Neke detalje i efekte moguće je bilo napraviti i prskanjem razrijeđenom temperom, a poslužila nam je obična prskalica za rasprskavanje tekućine za pranje prozora. I poneka slučajno ili namjerno prolivena kap začas se pretvorila u korisnu crtu, točku ili mrlju i doprinijela dojmu rada. Osim navedenog pribora koristili su i ljepilo te su tako učenici spoznali što znači kombinirana tehnika.

Rad kombiniranom tehnikom
Rad kombiniranom tehnikom

Istraživali su odnose crta, ploha i boja. Također su u ovom radu objedinili stečena znanja na području točke i crte, toka i karaktera crta, likova na plohi, kao i statičnih i dinamičnih ploha, uočena je i simetrija i asimetrija.

Kontrast boja
Kontrast boja

Neki su se učenici odlučili za čiste boje, kontrast toplo – hladno, dok su drugi rado primijenili komplementarne kontraste. Uočeni su pojmovi: skupljeno –  raspršeno, gusto – rijetko. Nastalim radovima ukrasili smo panoe škole, unijeli dašak vedrine i razigranosti buđenja prirode. Mnoge učenike radovi su asocirali na pogled u mikrosvijet, na krvotok, na prometnice. Tako smo postigli međupredmetno povezivanje s prirodom, matematikom, geografijom i tehničkom kulturom.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Anica Banović, Ana Lopac Groš, Tanja Petrač, Tamara Čačev
udzbenik
Seljanec, Tokić, Bule, Bošnjak