Šaraonica za najmlađe

Šaraonica za najmlađe

10. svibanj 2017.

Likovni program festivala Cest is d'Best

Autor: Sana Perić

Ove će godine cestoljupci moći svjedočiti pet umjetničkih akcija te prisustvovati na ponekoj od čak sedam likovnih radionica. Upoznajte se pobliže s likovnim dijelom programa ovogodišnjeg Cesta, koji je u znaku Djece cvijeća i Hipi pokreta!

 

Likovne radionice za velike i male

Na likovnim radionicama Cesta ukrašavat će se, između ostalog, nosive stvari. Na radionici dekoriranja majica moći ćete personalizirati svoju D' Best majicu drevnom tehnikom bojanja tekstila otiskivanjem veselih hipi motiva. Različite tehnike otiskivanja moći ćete isprobati na radionici dekoriranja platnenih vrećica. Stavite svoj pečat na vrećicu i ponesite svoj unikatni modni dodatak! Svoju kosu ukrasiti šarenim vrpcama poput djece cvijeća na radionici "Vesele trakice" oslikavanjem i nizanjem raznovrsnih perlica na šarene vrpce.

Nosive kreacije: majica, torba i vrpca za kosu
Nosive kreacije: majica, torba i vrpca za kosu

Obično je gipsanje negativno iskustvo koje se povezuje s prijelomima i osjećajem boli, a postaje zabavno tek u drugoj fazi, kad se prijatelji iz razreda na gips potpisuju i kad po njemu kreativno šaraju. Mi ćemo općim zagipsavanjem pokazati da to može biti i veseo, a isto tako i likovno profilirani doživljaj. Proces gipsanja na živom modelu zabavan je i zanimljiv, a odrasli i starija djeca koja požele da nam budu modeli, za nagradu će dobiti na licu mjesta uzet gipsani otisak lica. Najmlađi će pak gipsati svoje prstiće kako bi dobili slatke male lutkice  zvane Puppet Fingers. Uslijedit će oslikavanje maski i lutkica cvjetnim motivima u skladu s općom temom ovogodišnjeg Cesta. Ipak smo svi mi, ili bi dobro da jesmo – djeca cvijeća!

Gipsani odljev lica
Gipsani odljev lica

Najmlađi će moći sudjelovati i u radionici oslikavanja tekstilnih zastavica te uživati u slobodnoj, kreativnoj igri iscrtavanja motiva u veselim bojama na zastavica koje će zatim plesati na vjetru. Tu su i D’ Best šaraonice koje će se za najmlađe odvijati na Zrinjevcu, gdje će oni moći šarati, slikati i crtati akrilnim i pastelnim bojama. 

Djecu predškolskog i školskog uzrasta Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu razveselit će s više različitih radionica. Tako će se najmlađi upoznati s tajnama tradicionalnoga kineskoga slikanja i vodene kaligrafije, s bojanjem pekinških maski i kineskih lampiona te još mnogo čime!
 

Pokretna galerija, hipi alpinisti i likovno stvaranje u javnom prostoru

Mirko Puljič Galijot i ove godine sudjeluje na festivalu s prvom hodajućom galerijom u Hrvatskoj. Nosit će specijalno sašiveno odijelo odnosno pokretne zidove na kojem će izložiti svoju pomno odabranu Galeriju kojom će predstaviti dvije zagrebačke autorice, Slavku Pavić i Dijanu Nazor. Koja je djela kustosica Branka Hlevnjak odabrala za ovu neobičnu galeriju morat ćete otkriti sami!

Slikarski okršaj Lutajući kist
Slikarski okršaj "Lutajući kist"

No, na Cestu se neće samo izlagati, već i stvarati! Mladi umjetnički street smart kolektiv "AL'u" sve željne, voljne i hrabre prolaznike nacrtat će u formi brzinskih portreta-krokija. Svatko tko bude želio moći će sjesti na stolicu i na petnaest minuta postati model i dobiti čak tri svoja portreta. Pozitivne vibracije koje su karakteristične za tzv. pokret Djece cvijeća prenijet će nam mlade umjetnice Mia Maraković, Anđela Zanki, Mihael Klanjčić i Jelena Petrić. One će u parku Zrinjevac pred znatiželjnim očima prolaznika stvarati šarene i vedre slike na platnima. Na Zrinjevcu će slikati i grafiteri: tri vrsna umjetnika, Modul, Chez i Bare, oslikat će logotip na tlu te tri folije na temu Zagreba.

 

Trećega lipnja, na pročelju zgrade na zapadnoj strani Cvjetnog trga članovi Planinarskog društva Velebit izvest će koreografiju s cvijećem, uspinjati se, spuštati i izlaziti iz zatvorenog prostora u otvoreni, simbol slobode. Njihova je poruka: "Slavimo ideju mira i ljubavi, pridružite nam se". Mi ćemo biti tamo, a vi?

 

U priloženom dokumentu pogledajte raspored likovnih radionica, a cjelovit program pronađite na stranicama Cesta.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Izložba "Sve naše životinje" kao poticaj u kreativnom stvaralaštvu učenika na nastavi likovne kulture

Krave, Miroslav Kraljević

Crteži, slike i skulpture predstavljeni na izložbi Sve naše životinje u zagrebačkoj Modernoj galeriji bude pravu inspiraciju za kreativno stvaralaštvo i divergentnu produkciju učenika. Izdvajamo nekoliko umjetnika koji nas svojim djelima mogu usmjeriti u likovne tehnike i likovnu sintaksu kao okosnicu nastavnog sadržaja te rezultirati neiscrpnim učeničkim stvaralaštvom.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja