Neobjavljeni Teslin intervju iz 1899. godine | Profil Klett
Naslovnica časopisa Time iz 1931. godine

Naslovnica časopisa Time iz 1931. godine

24. lipanj 2016.

Neobjavljeni Teslin intervju iz 1899. godine

Autor: Ivona Ivanišević

Što je slavni Nikola Tesla otkrio o sebi, svom radu i razmišljanjima,
u nikad objavljenom intervju iz 1899. godine s američkim novinarom?

Tesla u svom laboratoriju u New Yorku 1896. godine
Tesla u svom laboratoriju u New Yorku 1896. godine
Ispred svog vremena

Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, genij i inovator Nikola Tesla svojom nam je inovativnošću pokazao kako jedan čovjek uvelike može utjecati na povijesna zbivanja i ljudsku svakodnevicu. Zbog svojih brojnih izuma i inovacija, nevjerojatno naprednih ideja poput one o bežičnom prijenosu električne energije i fantastičnih izuma koji su u potpunosti promijenili tijek industrijskog razvoja poput elektromotora, Tesla je danas jedan od najutjecajnijih umova svih vremena.

Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu
Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu
Neobjavljeni intervju

U intervjuu koji je s Teslom vodio američki novinar John Smith 1899. godine, Nikola Tesla se otkriva kao iznimno zanimljiv čovjek, neobičnog karaktera i vrlo originalne osobnosti, ali i kao filozof koji promišlja prirodu svemira i vjere. Između ostaloga, u to vrijeme ga je američka javnost percipirala kao ludog znanstvenika, često i zbog njegovih vrlo radikalnih izjava i razmišljanja o tadašnjem čovječanstvu. Tesla je u intervjuu koji nikada nije bio objavljen javno izrekao da, prema njegovom mišljenju, čovječanstvo uopće nije spremno za velika djela i veliku dobrotu. Naglasio je da smatra da je sve oko nas i u svemiru zapravo svjetlosna energija koja je prvotno u doba nastanka svemira stvorila materiju. U intervju je Tesla iznio i svoja razmišljanja o neotkrivenim potencijalima čovjeka i velikoj snazi pozitivnih uvjerenja te snazi vizualizacije. Smatrajući ljudsko tijelo savršenom mašinom, Tesla je progovorio i o važnosti brige za tijelo, za koje se moramo brinuti i putem hrane koju jedemo i osiguravajući si dovoljno sna. U Intervjuu je iznio i da je sam uspio u potpunosti ovladati spavanjem te da se budi u vrijeme koje točno sebi odredi nakon točno određenog broja sati sna. Inače je spavao vrlo malo i često je u snovima otkrivao rješenja za svoje izume. Podijelio je s javnošću i neke detalje svog djetinjstva provedenog u Lici kao i činjenicu da je već s dvanaest godina bio siguran da će jednoga dana posjetiti i vidjeti slapove Niagare.

Najpoznatija fotografija Nikole Tesle
Najpoznatija fotografija Nikole Tesle
Tesline tajne osobine

Pitanja američkog novinara otkrila su i Teslinu nježnu stranu. Otkrio je da je iznimno sentimentalan prema pticama koje obožava i to zbog njihovih krila, koja simbolično prepoznaje i u svakom čovjeku. Razloge svog celibata pronašao je u tome što smatra da ga samoća osnažuje, da hrani i ojačava njegov duh i intelekt. Uz to, Tesla je otkrio kako njeguje i cijeni veliko prijateljstvo s američkim književnikom Markom Twainom te da mu je omiljena knjiga Goetheov Faust. Posebno je naglasio važnost entuzijazma i imaginacije u čovjekovu životu, kao i njegovog vlastitog rada i istraživanja koji su mu donosili veliku sreću i neopisivo zadovoljstvo.

Teslin intervju u cijelosti možete pročitati ovdje. (LINK http://themindunleashed.org/2015/05/this-interview-with-nikola-tesla-from-1899-reveals-his-extraordinary-personality.html)

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pomorstvo i trgovina na Sredozemlju i Jadranu u antici

Jadranska obala

Sredozemno more je zatvoreno more. Kao što i samo ime govori, nalazilo se u središtu tada poznatoga svijeta. Ondašnjim je pomorcima Sredozemlje predstavljalo nepreglednu morsku površinu. Odisejeve su pustolovine, iako u umjetničkoj formi, svjedočanstvo da se i u tako zatvorenome moru moglo lutati u potrazi za pravim putom.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Frol, Miljenko Hajdarović
udzbenik
Tatjana Somer, Vesna Janko, Đurđica Regelja
udzbenik
Manuela Kujundžić, Anita Gambiraža Knez