Naslovnica časopisa Time iz 1931. godine

Naslovnica časopisa Time iz 1931. godine

24. lipanj 2016.

Neobjavljeni Teslin intervju iz 1899. godine

Autor: Ivona Ivanišević

Što je slavni Nikola Tesla otkrio o sebi, svom radu i razmišljanjima,
u nikad objavljenom intervju iz 1899. godine s američkim novinarom?

Tesla u svom laboratoriju u New Yorku 1896. godine
Tesla u svom laboratoriju u New Yorku 1896. godine
Ispred svog vremena

Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, genij i inovator Nikola Tesla svojom nam je inovativnošću pokazao kako jedan čovjek uvelike može utjecati na povijesna zbivanja i ljudsku svakodnevicu. Zbog svojih brojnih izuma i inovacija, nevjerojatno naprednih ideja poput one o bežičnom prijenosu električne energije i fantastičnih izuma koji su u potpunosti promijenili tijek industrijskog razvoja poput elektromotora, Tesla je danas jedan od najutjecajnijih umova svih vremena.

Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu
Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu
Neobjavljeni intervju

U intervjuu koji je s Teslom vodio američki novinar John Smith 1899. godine, Nikola Tesla se otkriva kao iznimno zanimljiv čovjek, neobičnog karaktera i vrlo originalne osobnosti, ali i kao filozof koji promišlja prirodu svemira i vjere. Između ostaloga, u to vrijeme ga je američka javnost percipirala kao ludog znanstvenika, često i zbog njegovih vrlo radikalnih izjava i razmišljanja o tadašnjem čovječanstvu. Tesla je u intervjuu koji nikada nije bio objavljen javno izrekao da, prema njegovom mišljenju, čovječanstvo uopće nije spremno za velika djela i veliku dobrotu. Naglasio je da smatra da je sve oko nas i u svemiru zapravo svjetlosna energija koja je prvotno u doba nastanka svemira stvorila materiju. U intervju je Tesla iznio i svoja razmišljanja o neotkrivenim potencijalima čovjeka i velikoj snazi pozitivnih uvjerenja te snazi vizualizacije. Smatrajući ljudsko tijelo savršenom mašinom, Tesla je progovorio i o važnosti brige za tijelo, za koje se moramo brinuti i putem hrane koju jedemo i osiguravajući si dovoljno sna. U Intervjuu je iznio i da je sam uspio u potpunosti ovladati spavanjem te da se budi u vrijeme koje točno sebi odredi nakon točno određenog broja sati sna. Inače je spavao vrlo malo i često je u snovima otkrivao rješenja za svoje izume. Podijelio je s javnošću i neke detalje svog djetinjstva provedenog u Lici kao i činjenicu da je već s dvanaest godina bio siguran da će jednoga dana posjetiti i vidjeti slapove Niagare.

Najpoznatija fotografija Nikole Tesle
Najpoznatija fotografija Nikole Tesle
Tesline tajne osobine

Pitanja američkog novinara otkrila su i Teslinu nježnu stranu. Otkrio je da je iznimno sentimentalan prema pticama koje obožava i to zbog njihovih krila, koja simbolično prepoznaje i u svakom čovjeku. Razloge svog celibata pronašao je u tome što smatra da ga samoća osnažuje, da hrani i ojačava njegov duh i intelekt. Uz to, Tesla je otkrio kako njeguje i cijeni veliko prijateljstvo s američkim književnikom Markom Twainom te da mu je omiljena knjiga Goetheov Faust. Posebno je naglasio važnost entuzijazma i imaginacije u čovjekovu životu, kao i njegovog vlastitog rada i istraživanja koji su mu donosili veliku sreću i neopisivo zadovoljstvo.

Teslin intervju u cijelosti možete pročitati ovdje. (LINK http://themindunleashed.org/2015/05/this-interview-with-nikola-tesla-from-1899-reveals-his-extraordinary-personality.html)

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Jezik je naša zvučna domovina

Stihovima učenice Antonije Dejanović iz 5. razreda u Osnovnoj školi Budaševo-Topolovac-Gušće započelo je 10. ožujka 2017. obilježavanje Dana hrvatskog jezika.

Cilj nam je da se cijelog ovog tjedna, od 13. do 17. ožujka, što intenzivnije bavimo problematikom utjecaja ostalih jezika na hrvatski jezik, da podsjećamo i upozoravamo koliko nam je važno očuvati ga i njegovati te da u suradnji s učenicima iskazujemo potrebu za očuvanjem jezičnog blaga i kulturnog identiteta.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Hrvoje Grofelnik
udzbenik
Slaven Imre, Petar Perić, Matija Pintarić
udzbenik
Matija Pintarić, Petar Perić, Đurđica Regelja
udzbenik
Manuela Kujundžić, Anita Gambiraža Knez