Nove ideje za pozitivno školsko ozračje | Profil Klett

12. srpanj 2018.

Nove ideje za pozitivno školsko ozračje

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Nove ideje za stvaranje pozitivnoga, poticajnoga i kreativnoga školskog ozračja dolaze nam iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja. Jedna kvalitetna zamisao, razrađena ideja i jasna vizija spojila je razrednu i predmetnu nastavu, pokrenula međupredmetnu suradnju učiteljica, spajajući jasne obrazovne sadržaje s vještim i simpatičnim, a vrlo funkcionalnim likovnim rješenjima. Kako neiskorišten prostor u školi zaživi i dobije potpuno novu dimenziju, na koji način škola postaje ugodno mjesto za boravak i poticajno mjesto za učenje, u kratkom osvrtu donose nam učiteljice Adrijana Dobrila Barbaro i Samanta Matejčić Čotar.

Stručni posjeti inozemnim školama u sklopu mnogobrojnih projekata koje Osnovna škola Jurja Dobrile iz Rovinja provodi unutar programa Erasmus+ pokazali su se vrlo uspješnima u osmišljavanju novih načina i metoda poučavanja učenika. Jedna od takvih svakako je i zornost u nastavi pa smo ove školske godine u sklopu projekta Dvije strane Gaussa, po uzoru na sjevernoeuropske škole, našim stepenicama dodijelili i vizualnu ulogu. One su, naime, postale mjesto koje svakodnevno učenike potiču na pravilno korištenje pravopisne norme u hrvatskom jeziku te pomažu u usvajanju osnovnih matematičkih formula. Tablica množenja i pisanje velikih početnih slova koje kroz kurikulum razredne nastave učenici uče iz udžbenika, postavljene su na stepenice u dijelu razredne nastave.

Pravilno je pisati...
Timski međupredmetni i međugeneracijski rad

Stepenice koje vode do učionica predmetne nastave daju pregled osnovnih matematičkih formula i malo složenijih pravopisnih normi koje učenici uče tijekom svoga osnovnoškolskog školovanja. Učenici su pozdravili ovaj projekt koji je rezultat timskoga rada učiteljica razredne nastave, hrvatskoga jezika, matematike, učiteljice likovne kulture i knjižničarke, koje su ideju za ovako osmišljen školski prostor pronašle u školi na Islandu, u sklopu svoga stručnog usavršavanja Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in Iceland. Skup se održao u Reykjaviku u travnju ove godine.

Matematičke formule za predmetnu nastavu
Ideja koju i vi možete realizirati!

Ukoliko i vi želite svojim stepenicama dati jednu novu ulogu, slobodno nam se obratite kako biste uštedili vrijeme za njihovo osmišljavanje i izradu na mail smcotar@gmail.com.

Pravopis za predmetnu nastavu

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Mjesec hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Blaža Tadijanovića

Povodom Mjeseca hrvatskoga jezika u Osnovnoj je školi ''Blaž Tadijanović'', Slavonski Brod, održana Književna večer pod motom ''Pjesnik se rađa, a zaljubljenik u poeziju postaje''. Ovu su književnu večer organizirale učiteljice Marina Krijan (učiteljica razredne nastave) i Zdravka Čuljak (učiteljica hrvatskog jezika i književnosti). Gost večeri bio je autor zbirke pjesama Zrno pijeska, Željko Krijan. Ta je zbirka pjesama predstavljena 2017.

Pozdrav s Islanda

Ovaj zanimljivi tečaj organizirala je španjolska organizacija English Matters. Sudionici tečaja došli su čak iz 19 različitih europskih zemalja. Tečaj je namijenjen učiteljima, ravnateljima i ostalom školskom osoblju kako bi se upoznali s islandskim obrazovnim sustavom koji se smatra jednim od najzanimljivijih u Europi. Naime, Island ima stopu pismenosti od 99 %, i taj otok bio je jedno od posljednjih mjesta na zemlji koje su nastanili ljudi,

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Darko Cindrić, Sanja Polak
udzbenik
Vesna Draženović-Žitko, Luka Krnić, Maja Marić, Zvonimir Šikić
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, G. Lovrenčić Rojc, Z. Lugarić, V. Lugomer Gordana Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš