12. srpanj 2018.

Nove ideje za pozitivno školsko ozračje

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Nove ideje za stvaranje pozitivnoga, poticajnoga i kreativnoga školskog ozračja dolaze nam iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja. Jedna kvalitetna zamisao, razrađena ideja i jasna vizija spojila je razrednu i predmetnu nastavu, pokrenula međupredmetnu suradnju učiteljica, spajajući jasne obrazovne sadržaje s vještim i simpatičnim, a vrlo funkcionalnim likovnim rješenjima. Kako neiskorišten prostor u školi zaživi i dobije potpuno novu dimenziju, na koji način škola postaje ugodno mjesto za boravak i poticajno mjesto za učenje, u kratkom osvrtu donose nam učiteljice Adrijana Dobrila Barbaro i Samanta Matejčić Čotar.

Stručni posjeti inozemnim školama u sklopu mnogobrojnih projekata koje Osnovna škola Jurja Dobrile iz Rovinja provodi unutar programa Erasmus+ pokazali su se vrlo uspješnima u osmišljavanju novih načina i metoda poučavanja učenika. Jedna od takvih svakako je i zornost u nastavi pa smo ove školske godine u sklopu projekta Dvije strane Gaussa, po uzoru na sjevernoeuropske škole, našim stepenicama dodijelili i vizualnu ulogu. One su, naime, postale mjesto koje svakodnevno učenike potiču na pravilno korištenje pravopisne norme u hrvatskom jeziku te pomažu u usvajanju osnovnih matematičkih formula. Tablica množenja i pisanje velikih početnih slova koje kroz kurikulum razredne nastave učenici uče iz udžbenika, postavljene su na stepenice u dijelu razredne nastave.

Pravilno je pisati...
Timski međupredmetni i međugeneracijski rad

Stepenice koje vode do učionica predmetne nastave daju pregled osnovnih matematičkih formula i malo složenijih pravopisnih normi koje učenici uče tijekom svoga osnovnoškolskog školovanja. Učenici su pozdravili ovaj projekt koji je rezultat timskoga rada učiteljica razredne nastave, hrvatskoga jezika, matematike, učiteljice likovne kulture i knjižničarke, koje su ideju za ovako osmišljen školski prostor pronašle u školi na Islandu, u sklopu svoga stručnog usavršavanja Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in Iceland. Skup se održao u Reykjaviku u travnju ove godine.

Matematičke formule za predmetnu nastavu
Ideja koju i vi možete realizirati!

Ukoliko i vi želite svojim stepenicama dati jednu novu ulogu, slobodno nam se obratite kako biste uštedili vrijeme za njihovo osmišljavanje i izradu na mail smcotar@gmail.com.

Pravopis za predmetnu nastavu

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

AD HOC TURNIR U RIJECI

U debati se uči uvažavati sugovornika, uči se timskomu radu i razvija se tolerancija. Sve sam to željela potaknuti kod svojih učenika, stoga smo početkom školske godine uz veliku pomoć Darije Jeger, jedne od trenerica Hrvatskoga debatnog društva, pokrenuli Debatni klub Meštri.

 

 

Bistri vitez: Don Quijote ili Miguel de Cervantes?

 

Ako poznatu izreku Život piše najčudnije priče promatramo u kontekstu jednoga od najvećih svjetskih književnika svih vremena Miguela Cervantesa, moramo se složiti kako je ona uglavnom točna. Ta je priča postala toliko 'čudna' da je i četiri stoljeća nakon njegove smrti intrigirala i motivirala neka od najvećih imena svjetske umjetnosti kao što su Pablo Picasso, Salvador Dali, Orson Welles i G. W. Pabst.
 

Razumijem li što čitam? – 7 ključeva čitanja s razumijevanjem

Svakodnevno se suočavamo s činjenicom koliko je čitanje temeljna vještina koja je neizbježna u svim područjima života. Bez visoke razine čitalačke pismenosti, za svakog učenika nije moguće postići uspjeh u školi niti se obrazovati i usavršiti u bilo kojem profesionalnom području. U procesu razvijanja čitalačke pismenosti, uz strategije razumijevanja pročitanog, postoji i šest glavnih ključeva odnosno tehnika koje nam mogu dodatno pomoći u razumijevanju pročitanog teksta.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Dragica Dujmović Markusi, Sandra Rossetti-Bazdan, Vedrana Močnik
udzbenik
Darko Cindrić, Sanja Polak
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov