Rockeri iz Čazme | Profil Klett

30. lipanj 2016.

Rockeri iz Čazme

Autor: Ružica Ambruš-Kiš

Rockeri iz Čazma osnovnoškolski su školski band koji iz godine u godinu ima sve veći interes učenika svirača solo-gitare, bas-gitare, seta bubnjeva, sintesajzera i pjevača solista. U svakoj se ulozi izmjenjuje više učenika svirača različitih generacija, koji motiviraju i uče jedni od drugih, zabavljajući se, napredujući u tehnici sviranja i proširujući repertoar banda.

Od početka školske godine njih tridesetak marljivo vježba u podrumu škole s vrijednom i omiljenom učiteljicom glazbene kulture Nikolinom Brajković  Draguljić. Repertoar koji sami odabiru svladava prva i druga postava banda. Za prve nastupe spremni su nakon dva do tri mjeseca upornoga vježbanja po pomno složenome rasporedu. Iako među njima postoji zdrava konkurencija i nadmetanje tko će biti bolji, na koncertima uživaju svi zajedno muzicirajući i veseleći se međusobnom uspjehu.

Na repertoaru su im skladbe Parnog valjka (Lutka za bal, Stranica dnevnika), Prljavog kazališta (Mi plešemo, Sve je lako kad si mlad), Daleke obale (Morska vila), Atomskoga skloništa, Nirvane, S.A.R.S.a i drugih. Obrade prilagođene njihovom sviračkom umijeću i tehnici preiprema entuzijastična učiteljica zajedno s učenicima koji polaze glazbenu školu.

Trebalo je dosta entuzijazma i poduzetnosti da nabave glazbala i opremu: za bubnjeve i bas-gitaru sredstva je izdvojio Grad Čazma, a za ostale instrumente skupljali su plastične boce, papir, prodavali čestitke za Božić, Uskrs i sl.Imaju nesebičnu podršku škole kolega, roditelja i ravnatelja koji su kupili skromni razglas. S obzirom na njihov napredak u kvaliteti izvedbe sada im je potreban kvalitetniji razglas, za koji dalje nabavljaju sredstva.

Nastupima za potrebe škole i Grada, zapazili su ih i novinari te su nakon nastupa na Supermaratonu napravili TV reportažu Osnovci rockeri, koja je emitirana u emisiji Dobro jutro Hrvatska.  Emisija je prepoznata kao izniman primjer promicanja projekata u osnovnim školama te je dobila prvu nagradu za promicanje školstva u Republici Hrvatskoj od Udruge Pragma. Svaki novi uspjeh poticaj je za više vježbe i novog veselja u sve češćim i popularnijim nastupima.

Nikolina Brajković Draguljić, učiteljica mentor glazbene kulture

Uz to što je voditeljica županijskoga stručnog vijeća učitelja glazbene kulture Koprivničko-križevačke županije, s osobitim uspjehom vodi školski zbor od sedamdesetak pjevača s kojima redovito nastupa na županijskim smotrama te na  Glazbenim svečanostima hrvatske  mladeži u Varaždinu, gdje su u više navrata polučili srebrnu plaketu. Učiteljica koja prije svega uzorno vodi redovitu nastavu glazbene kulture, s osobitom ponosom ističe rock-skupinu škole koja kontinuirano djeluje na OŠ Čazma već petu godinu.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Mjuzikl Šuma Striborova priredili učenici OŠ August Šenoa u Osijeku

U procesu stalnih promjena hrvatskih škola čiji su nositelji vrsni učitelji, koji rade iskorake prije odgojno-obrazovnoga sustava, svjedoci smo sve češće, uspješne pripreme i izvođenja glazbeno-scenskih projekata.

S ponosom predstavljamo takve projekte i njihove voditelje:

Intervju s Romanom Borš Mačak, učiteljicom glazbene kulture u OŠ Augusta Šenoe u Osijeku

Volim se gibat', gibat'...

Od samoga početka rada u školi posebno sam značajnim smatrala područje dječjega glazbenog stvaralaštva. Stoga u svim projektima koje radim učenici sukreiraju proces nastanka i razvoja ideja, izražavajući svoju kreativnost, oslobađajući stvaralačku maštu. Radimo zajedno. Suradnici smo koji se nadopunjuju zajedno stvarajući; ja sam ta koja ih okuplja motivirajući ih da rade što vole, usmjerava ih i pomaže.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Perak Lovričević, Ščedrov
udzbenik
Jelena Sikrica, Saša Marić