Rođendan planeta Zemlje | Profil Klett

22. travanj 2020.

Rođendan planeta Zemlje

Autor: Uredništvo STEM područja

Ove godine obilježavamo 50. obljetnicu Dana planeta Zemlje i posvećujemo je klimatskim promjenama. Osmišljene akcije moraju biti dugoročne i trebamo ih svi provoditi: djeca u vrtićima, učenici u školama, studenti na fakultetima, zaposleni ljudi, bake i djedovi. Samo tako, zajednički, ustrajno i dosljedno možemo održati našu Zemlju mjestom na kojem će svi ljudi živjeti u skladu s prirodom.

Dan planeta Zemlje

Profil Klett pazi na naš planet, čuva ga i brine se za njega, a time i za njegovu budućnost. U suradnji s National Geographicom potičemo osvještavanje sadašnjih i budućih generacija. Više o ovom važnom danu u 2020. godini pročitajte i istražite na stranicama National Geographica.

Utjecaj čovjeka

 

Naš planet Zemlja slavi svoj rođendan 22. travnja 2020. Nazivamo je i plavim planetom jer gotovo dvije trećine njezine površine pokriva voda.

Na našem su planetu, uz prekrasno plavetnilo voda, najljepše boje koje je priroda stvorila. Nažalost, u posljednje vrijeme svjedočimo sivim bojama okoliša. Što je tome uzrok? Čovjek svojim načinom života danas sve više uništava šume, livade, polja, rijeke, potoke, močvare, jezera i mora.

Posljedice čovjekova djelovanja koje sve više utječu i na klimu na Zemlji su sve manje koncentracije ozona u ozonskom omotaču, sve veće koncentracije ispušnih plinova u slojevima atmosfere u kojima se odvija život na Zemlji, sve viša prosječna temperatura na Zemlji i sve niže pH-vrijednosti oborina.

Mijenjajmo sebe kako bismo promijenili svijet

Čovjek konačno uviđa da svojim aktivnostima mijenja klimu, utječe na povećano taljenje ledenjaka, a time i na podizanje razine mora. Zemlja je počela mijenjati svoje obrise, a čovjek svjestan neodgovornoga ponašanja nastoji pronalaziti rješenja kako bi naš planet opet blistao cijelim spektrom predivnih boja.

Pojedinac može puno utjecati mijenjajući svoje navike jer ne zaboravimo da je Republika Hrvatska prava riznica prirodnih bogatstava koje treba očuvati.

Pročitajte više o tome na IZZI digitalnoj platformi:

Utjecaj čovjeka na staništa i na bioraznolikost,

zatim riješite anketu:

Ekološki otisak

i naučite uvidjeti problem putem zabavne interaktivne igrice Efekt staklenika:

DOS PRIRODA 6; jedinica Promjene u prirodi koje uzrokuje čovjek

DOS KEMIJA 8; jedinica Učinak staklenika.

 

Ove školske godine u nastavi na daljinu, uz nove izazove, pridonosimo i na globalnoj razini  smanjenju negativnih utjecaja na naše šume:

Kada su poduzeti prvi koraci prema ostvarenju cilja za naš planet?

U Americi su 1970. godine održani skupovi na kojima se upozoravalo na promjene na Zemlji. Diljem svijeta 1990. godine održale su se razne manifestacije, a 1992. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Ujedinjeni narodi 2009. godine proglasili su 22. travnja Međunarodnim danom majke Zemlje. I naša se domovina uključila u obilježavanje Dana planeta Zemlje 1990. godine. Kako? Mnogim akcijama koje se organiziraju tijekom cijele godine, a s ciljem zaštite pojedinih vrsta organizama ili prirodnih resursa.

 

Pripremila Dubravka Karakaš, učiteljica prirode i biologije (OŠ Sesvete).

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Latinski je mrtav jezik?

Uoči Europskog dana jezika podsjetimo se koliki je utjecaj imao latinski jezik na razvoj znanosti. Latinski jezik je dugo bio službeni jezik znanosti, a danas se zadržao i u prirodoslovnim i u društvenim pojmovnicima. I ne, nije mrtav jezik. Samo se sakrio kao univerzalan način sporazumijevanja znanstvenika širom svijeta. U članku provjerite koliki je utjecaj imao i na danas dominantan engleski jezik. 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja