Hrvatski jezik 8 | Profil Klett

Hrvatski jezik 8

Povratak na pregled predmeta

Hrvatski jezik 8

Back1. tjedan od 6. travnja – 12. travnjaNext

Hrvatski jezik za osmi razred osnovne škole

Dušan Vukotić i Zagrebačka škola crtanog filma

Velika dodjela Oscara sad je iza nas, a dok se još sliježu dojmovi, gledaju nagrađeni filmovi te raspravlja o razlozima i kvaliteti pojedinih uradaka, pravo je vrijeme da se prisjetimo našeg oskarovca Dušana Vukotića. Njegov rođendan obilježavamo u mjesecu Oscara, mjesecu u kojem nas je napustio i doajen hrvatskoga filma Vatroslav Mimica, jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma.

 

Kako je krenula najneobičnija nastava u povijesti hrvatskog školstva?

Svjedoci smo najopsežnijeg eksperimenta povezanog sa školstvom. Zbog okolnosti u kojima se provodi, svi su prema njemu podjednako dobrohotni, svi žele da uspije. Razgovarali smo s učiteljicama hrvatskoga jezika iz osnovnih škola u Rijeci, Šibeniku, Kutini i Zagrebu. Kako su se snašle i kako provode nastavu saznajte u članku. Njihove preporuke i ideje mogle bi vam dobro doći u pripremama nastave.

Umijeće pripovijedanja

Uoči Svjetskog dana pripovijedanja, a u situaciji kada su i odrasli i djeca kod kuće, otkrivamo vam jedan od najstarijih i najomiljenijih načina komunikacije - pripovijedanjem. Kako da postanete pripovjedač/pripovjedačica, koje tekstove da koristite te kako da ovo vrijeme iskoristite za osnaživanje međusobnih odnosa - potražite u razgovoru sa Srebrenkom Peregrin, profesoricom engleskog i pripovjedačicom.

«Priče Roma» na Svjetski dan Roma

Na Svjetski dan Roma želja nam je predstaviti vam iznimni projekt „Priče Roma“ iza kojeg stoje složeno istraživanje i kvalitetna realizacija napravljena u partnerstvu Romskog resursnog centra iz Darde i zagrebačke udruge Fade In. Cilj je ovog projekta dati glas „nevidljivim“ i „nečujnim“ članovima društva te osobnim pričama manjina potaknuti empatiju, razbiti predrasude i doprinijeti integraciji manjina u širu društvenu zajednicu.

Vesna Parun – Život je bujno sedlo

Čudno je ovo vrijeme, vrijeme samoće, vrijeme ljudske distance, vrijeme kad strah muti naše oči, vrijeme zbunjujućega sutra; vrijeme za Vesnu Parun rođenu 10. travnja 1922. Učiteljica Sunčica Križan Kadi donosi nam prekrasan tekst o našoj velikoj pjesnikinji i odlične ideje za vođenje nastavnoga sata uz zvuke učeničke radioigre. Sat je vodila u posljednjem tjednu „normalne“ nastave. Dobro je da ideje ne zastarijevaju!