20. 3. Svjetski dan oralnoga zdravlja | Profil Klett

19. ožujak 2021.

20. 3. Svjetski dan oralnoga zdravlja

Autor: Uredništvo STEM područja

Redovito obavljajte stomatološke kontrole, a na prvi znak nastanka dentalnih bolesti reagirajte odmah i dogovorite pregled, izbacite pretjerano pijenje i jedenje malih obroka između glavnih obroka.

Svjetski dan oralnoga zdravlja (engl. World Oral Health Day; WOHD) svake se godine obilježava 20. ožujka te se tako promiče razvijanje svijesti o važnosti dobroga oralnog zdravlja.

 

Oralno zdravlje održava se oralnom higijenom, prvenstveno četkanjem (pranjem) zuba. Na oralno zdravlje utječu i način života, fizičko okružje, socijalni status, izobrazba, navike i rizična ponašanja: način prehrane, konzumacija alkohola i duhana te redoviti kontrolni pregledi. Zdravlje usne šupljine reflektira se i na zdravlje cijeloga organizma. Ako se ne provodi oralna higijena, dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu: karijesa, upale zubnoga mesa i parodontitisa. 

 

Oralna higijena podrazumijeva čišćenje i održavanje naših zuba. Životne i prehrambene navike utječu na to da se na zubima nakupljaju onečišćenja i zubni plak. Ako ih ne čistimo redovito, te naslage postaju plodno tlo za razvoj bakterija i dentalnih bolesti.

 

Sredstva za održavanje oralne higijene su četkice za zube, električne četkice, single četkice, međuzubne (interdentalne) četkice, zubni konac, paste za zube, tekućine za ispiranje usta, čistači jezika, vodeni tuševi. Osim četkice za zube i tekućine za ispiranje, za održavanje oralne higijene može se upotrebljavati ohlađeni čaj od kadulje (žalfije).
 

 

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih faktora u postizanju i održavanju zdravlja.

Učestala konzumacija fermentirajućih ugljikohidrata povezana s povećanom pojavom zubnoga karijesa. Šećeri su  jedan od etioloških čimbenika u procesu nastanka karijesa. U nastanku karijesa ne igra ulogu samo vrsta namirnice, već i njezin oblik, konzistencija, nutritivni sastav, ali i vrijeme tijekom kojega su zubi izloženi namirnici, učestalost, odnosno frekvencija unošenja hrane, ali i kombinacija namirnica koja se unosi. Osim prema vrsti i količini konzumiranih ugljikohidrata, povezanost prehrane i karijesa ovisi i o načinu na koji se hrana uzima, količini sline, sastavu plaka i cjelokupnoj prehrani. Kruta hrana kao što su krekeri, čips, keks, karamel, čak i suho voće lijepe se i zadržavaju među zubima i na njima smanjujući time pH-vrijednost na dulje vrijeme te tako pogoduju u razvoju karijesa.

Ugljikohidrati hrane bakterije na vašim zubima i pospješuju razvoj zubnoga kamenca.

Savjeti za pravilno održavanje oralne higijene: zube je potrebno prati najmanje dvaput dnevno, obvezno nakon ustajanja i prije spavanja, oko dvije do tri minute, nabavite interdentalnu četkicu i zubni konac za potpuno čišćenje međuzubnih prostora, nakon pranja zubi dezinficirajte usnu šupljinu tekućinom za ispiranje usta, mijenjajte četkicu za zube prema preporuci. Ako ne volite upotrebljavati paste s flouridima, postoje i zamjenske zubne paste kojima je također namjena zaštita od karijesa, odvojite dovoljno vremena za pranje zuba, za svježiji dah i veću čistoću usne šupljine očistite i jezik čistačem, pripazite s unosom zašećerene hrane i pića.

 

U zaštiti oralnoga zdravlja upotrebljavaju se i prirodne tvari.

Najpoznatije biljke, odnosno proizvodi biljnoga i životinjskoga podrijetla koji se upotrebljavaju u dentalnoj medicini jesu nim, kurkuma, propolis, aloe vera, Camellia sinensis, različita eterična i biljna ulja, ali sve više dolaze u fokus i manje poznate biljke koje pokazuju obećavajuća zdravstvena svojstva poput Salvadora persica, Ocimum sanctum, Morinda citrifolia i brojne druge. Dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje. Protuupalno djeluje tako da pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Za liječenje parodontitisa upotrebljava se čaj od kadulje koji grgljanjem u ustima oslobađa svoje ljekovite sastojke. Kadulju kao osnovni sastojak možemo naći u mnogim pastama za zube, tabletama za grlo i drugim pripravcima s kojima se tretira usna šupljina. 

Kadulja lat. Salvia officinalis

 

Zbog pozitivnih terapijskih djelovanja (antibakterijsko, antivirusno, antifungalno, antioksidativno, protukancerogeno, protuupalno, imunomodulacijsko) i različitih mehanizama djelovanja ljekovite biljke pronalaze svoju ulogu kao pomoćna, ali i glavna sredstva u tretiranju različitih bolesti zuba, parodonta i usne šupljine te u različitim granama dentalne medicine poput endodoncije, ortodoncije i oralne kirurgije.

 

članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5. 6. 2021. Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Na toj je konferenciji usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest taj da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja k održivomu razvoju.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja