klokan

10. lipanj 2016.

Klokan bez granica

avatar
Autor: Tamara Nemeth

Tekst je pripremila Maja Marić, povjerenica međunarodnog matematičkog natjecanja Klokan bez granica za Republiku Hrvatsku.

Matematičko natjecanje Klokan bez granica najveće je međunarodno školsko natjecanje u svijetu. Ove je godine, osamnaesti put zaredom, održano pod svojim prepoznatljivim motom: bez eliminacije, selekcije i finala.

S približno istim zadatcima u isto vrijeme natjecalo se više od 6 milijuna učenika u 64 države svijeta. Iste zadatke rješavali su učenici u Albaniji, Armeniji, Austriji, Bangladešu, Belgiji, Bjelorusiji, Boliviji, Brazilu, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Čileu, Danskoj, Ekvadoru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Gani, Grčkoj, Hrvatskoj, Indoneziji, Iranu, Irskoj, Italiji, Izraelu, Jamajci, Kanadi, Kazahstanu, Kolumbiji, Kostariki, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Makedoniji, Maleziji, Meksiku, Moldaviji, Mongoliji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Pakistanu, Panami, Paragvaju, Peruu, Poljskoj, Portoriku, Portugalu, Rumunjskoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, pokrajini Kataloniji, Švedskoj, Švicarskoj, Tunisu, Turskoj, Ukrajini, Urugvaju, Velikoj Britaniji, Venezueli i Vijetnamu. 

Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga matematičkog društva, 17. ožujka u 12 sati i 30 minuta u 508 osnovnih i 121 srednjoj školi natjecalo se ukupno 38 634 učenika podijeljenih u sedam kategorija:
Pčelice – II razred osnovne škole –  7 455 učenika - P
Leptirići – III razred osnovne škole –  6 538 učenika - L
Ecoliers – IV i V razred osnovne škole – 11 023 učenika - E
Benjamins – VI i VII razred osnovne škole –  6 850 učenika - B
Cadets – VIII razred osnovne i I razred srednje škole – 3 953 učenika - C
Juniors – II i III razred srednje  škole –  2 122 učenika - J
Students – IV razred srednje škole –  693 učenika - S 

Prilikom dolaska na natjecanje svaki je učenik dobio „poklon za svakoga“, a 10 % najbolje plasiranih učenika dobilo je i nagrade. Podijeljeno je 4016 nagrada i 1032 utješne nagrade. Učenici ovo natjecanje plaćaju 15 kn, tom se svotom podmiruju svi troškovi nagrada i materijalni troškovi. Nagrade su raznolike: knjige matematičkog sadržaja, pretplata na časopis Matka, majice, kape, torbe, igrice i dr. Neke su nagrade prikazane na fotografijama uz ovaj članak. Ove su godine prvi put sudjelovale i tri osnovne škole iz susjedne nam Republike Bosne i Hercegovine.

U posljednje dvije godine Povjerenstvo natjecanja nagrađuje škole s najvećim brojem prijavljenih učenika – 10 osnovnih škola i 5 srednjih. Nagrada za svaku školu, odnosno školsku matematičku biblioteku jest knjiga Matematičko natjecanje Klokan bez granica 2009. – 2011. ili Matematičko natjecanje Klokan bez granica 2012. – 2014.

Sljedeće će se natjecanje održati 16. ožujka 2017. godine.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

IBM-ova besplatna platforma za nastavu matematike

Aplikacija koristi Watsonovu tehnologiju umjetne inteligencije (AI), koja se kao “natjecatelj” proslavila u nastupu u kvizu “Jeopardy”, 2011. Radi se o računalnom sustavu sposobnom odgovarati na pitanja koja mu se postavljaju prirodnim, ljudskim jezikom. Tehnologiju su osposobili vodeći matematički stručnjaci, uključujući Američki savez učitelja (AFT), a objedinjene su i povratne informacije o funkcioniranju sustava dobivene od više od tisuću učitelja diljem SAD-a.

Matematička priča s istragom

U našoj školi se svake godine povodom Maškara održava ples pod maskama. I ove godine svi su se potrudili što bolje maskirati, našlo se tu raznih kupovnih maski, ali i onih, meni najdražih,  originalnih, vlastite izrade. Učenici, a i učitelji,  su se zamaskirali tako da je bilo teško razaznati tko je tko.  Vesela glazba je podizala raspoloženje, plesalo se, smijalo i uživalo. Ravnatelj je, kao i svake godine, pripremio hrpu slatkiša koje na kraju podijeli zaigranim mališanima.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Zvonimir Šikić, Vesna Draženović Žitko, Iva Golac Jakopović, Branko Goleš, Zlatko Lobor, Maja Marić, Tamara Nemeth, Goran Stajčić, Milana Vuković
udzbenik
Marijana Martić, Gordana Ivančić, Anita Čupić, Maja Matas
udzbenik
Branko Goleš, Luka Krnić, Zlatko Lobor, Zvonimir Šikić
udzbenik
Vesna Draženović-Žitko, Luka Krnić, Maja Marić, Zvonimir Šikić