A što ja tu mogu? | Profil Klett

12. travanj 2017.

A što ja tu mogu?

avatar
Autor: Sanja Škreblin

Kad se govori o općim problemima poput siromaštva, uništavanja tropskih šuma, smanjenja biološke raznolikosti ili klimatskih promjena, često nam svima proleti misao: „A što ja tu mogu? Ja, pojedinac u velikome svijetu? Nisam ja za upravljačem bagera u dalekoj tropskoj šumi. Nisam ni važan političar, niti sam na čelu velike korporacije." Ta nas misao lako pokoleba i obeshrabri.

 

Istina je da svatko od nas može puno. Svaka promjena počinje sitnim pomacima. Svako putovanje počinje prvim korakom. Mi, učitelji imamo čast učiniti mnogo prvih koraka s našim učenicima. Pa učinimo ih! Podsjetimo ih svakoga dana na sitnice koje oni (i mi s njima) mogu učiniti i bit ćemo dio lijepe i važne promjene.

Činimo male stvari! Velika mala stvar koju možemo činiti u našim odjeljenjima jest štedjeti papir. Možemo zamoliti roditelje neka nam za crtanje donesu već rabljeni papir. Papir možemo posve ispuniti, a ne ga baciti čim je na njemu jedna crtica. Možemo u pisanke, informativke, bilježnice za lektiru pisati redom, ne preskačući stranice. Djecu možemo naučiti da papirnate ručnike i toaletni papir rabe pažljivo i štedljivo. Čineći tako, razvijat ćemo navike. Navike ostaju i kada se razdvojimo, a djeca će ih širiti i u svoje obitelji.

 

Koliko li stabala tako može spasiti jedna učiteljica / jedan učitelj za svojega radnog vijeka?

 

Dakle, na pitanje: „A što ja tu mogu?“, slobodno recite: „Jako puno.“ i činite to zajedno s nama!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Crtajući oslobodite kreativnost i poboljšajte odnose

Likovna mapa za velika djela Profil Kletta

Naučite kako jednostavnom likovnom metodom možete pomoći sebi i drugima u kreiranju vlastitog života. Martina Kosec, učiteljica i art terapeutkinja, suautorica serije udžbenika za likovnu kulturu Pogled, potez i suradnica u izradi novih likovnih mapa Profil Kletta, u svojem radu s djecom i odraslima crtu i boju koristi kao alat za usklađivanje emotivnih stanja, oslobađanje kreativnog potencijala, razvoj kreativnosti i rješavanje konkretnih situacija.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik, Martina Kolar Billege
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege, Suzana Delić