World Fair Trade Day – Založimo se i mi za pravedna i održiva gospodarstva i tržišta | Profil Klett

09. svibanj 2017.

World Fair Trade Day – Založimo se i mi za pravedna i održiva gospodarstva i tržišta

Autor: Sana Perić

World Fair Trade Day, odnosno Svjetski dan Pravedne trgovine, dan je kojim se želi svratiti pažnja na nepravednu raspodjelu profita te loše radne uvjete malih proizvođača, poljoprivrednika i radnika u zemljama Trećeg svijeta.  

 

Fair trade odnosno pravedna trgovina je društveni pokret koji se zalaže za jačanje položaja najranjivijih i bolje uvjete na globalnom tržištu, a s ciljem smanjenja siromaštva i gladi, očuvanja okoliša te postizanja dostojanstvenog života pojedinaca, njihovih obitelji i zajednica.

 

Riječ je o inicijativi Svjetske organizacije Pravedne trgovine (World Fair Trade Organization - WFTO), mreže više od 400 fair trade organizacija iz sedamdesetak zemalja, a podupiru je i u njoj sudjeluju na tisuće građana, proizvođača i potrošača. Dan se svake godine obilježava druge subote u svibnju, a ove godine obilježit ćemo ga 13.5. Stoga upoznajte vaše učenike s pokretom Pravedne trgovine, pokažite im Fairtrade logo i ukažite im na važnost odabira proizvoda označenih tim logom.

 

Suradnica Profil Kletta Renata Matošić pripremila je nastavni listić iz engleskog jezika za učenike 7. i 8. razreda. Dostupan je u našem Repozitoriju te u Metodičkom kutku, u rubrici Citizenship Education:.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Job shadowing u Estoniji

glavni trg u gradu Võru

Nastavnica Ruth Nommik bila je domaćin kolegici iz Hrvatske, Dajani Jelavić, nastavnici engleskog jezika iz srednje škole Jure Kaštelan u Omišu kojoj je spremno otvorila vrata svoje učionice te s njom podijelila svoju svakodnevicu.

 

Zanima nas

Keep Up the Great Work!

Razgovarali smo s članicom stručnog žirija literarnog natječaja Let's Build a Story!, Paolom Accattoli. Zanimalo nas je zašto je pričanje i čitanje priča važno te što misli o pričama hrvatskih osnovnoškolaca.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Jayne Wildman, Fiona Beddall
udzbenik
Ivana Kirin, Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)