09. svibanj 2017.

World Fair Trade Day – Založimo se i mi za pravedna i održiva gospodarstva i tržišta

Autor: Sana Perić

World Fair Trade Day, odnosno Svjetski dan Pravedne trgovine, dan je kojim se želi svratiti pažnja na nepravednu raspodjelu profita te loše radne uvjete malih proizvođača, poljoprivrednika i radnika u zemljama Trećeg svijeta.  

 

Fair trade odnosno pravedna trgovina je društveni pokret koji se zalaže za jačanje položaja najranjivijih i bolje uvjete na globalnom tržištu, a s ciljem smanjenja siromaštva i gladi, očuvanja okoliša te postizanja dostojanstvenog života pojedinaca, njihovih obitelji i zajednica.

 

Riječ je o inicijativi Svjetske organizacije Pravedne trgovine (World Fair Trade Organization - WFTO), mreže više od 400 fair trade organizacija iz sedamdesetak zemalja, a podupiru je i u njoj sudjeluju na tisuće građana, proizvođača i potrošača. Dan se svake godine obilježava druge subote u svibnju, a ove godine obilježit ćemo ga 13.5. Stoga upoznajte vaše učenike s pokretom Pravedne trgovine, pokažite im Fairtrade logo i ukažite im na važnost odabira proizvoda označenih tim logom.

 

Suradnica Profil Kletta Renata Matošić pripremila je nastavni listić iz engleskog jezika za učenike 7. i 8. razreda. Dostupan je u našem Repozitoriju te u Metodičkom kutku, u rubrici Citizenship Education:.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Clever Cubes - pametne kocke za pametnu nastavu engleskog jezika

Clever Cubes

Za naše vjerne korisnike pripremili smo set od 9 kocaka s čak 54 originalne ilustracije koje prikazuju stvari, likove, emocije, događaje, aktivnosti i mjesta.

 

Jednostavno bacite kockice, pustite mašti na volju i neka priča krene. Osmislite kakav će lik proći kakvu avanturu i koja je priča – bitno je tko, što, gdje, kako i zašto!

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Herbert Puchta, Jeff Stranks, Peter Lewis-Jones
udzbenik
Ira Raše, (Ankica Knezović)
udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)