World Fair Trade Day – Založimo se i mi za pravedna i održiva gospodarstva i tržišta | Profil Klett

09. svibanj 2017.

World Fair Trade Day – Založimo se i mi za pravedna i održiva gospodarstva i tržišta

Autor: Sana Perić

World Fair Trade Day, odnosno Svjetski dan Pravedne trgovine, dan je kojim se želi svratiti pažnja na nepravednu raspodjelu profita te loše radne uvjete malih proizvođača, poljoprivrednika i radnika u zemljama Trećeg svijeta.  

 

Fair trade odnosno pravedna trgovina je društveni pokret koji se zalaže za jačanje položaja najranjivijih i bolje uvjete na globalnom tržištu, a s ciljem smanjenja siromaštva i gladi, očuvanja okoliša te postizanja dostojanstvenog života pojedinaca, njihovih obitelji i zajednica.

 

Riječ je o inicijativi Svjetske organizacije Pravedne trgovine (World Fair Trade Organization - WFTO), mreže više od 400 fair trade organizacija iz sedamdesetak zemalja, a podupiru je i u njoj sudjeluju na tisuće građana, proizvođača i potrošača. Dan se svake godine obilježava druge subote u svibnju, a ove godine obilježit ćemo ga 13.5. Stoga upoznajte vaše učenike s pokretom Pravedne trgovine, pokažite im Fairtrade logo i ukažite im na važnost odabira proizvoda označenih tim logom.

 

Suradnica Profil Kletta Renata Matošić pripremila je nastavni listić iz engleskog jezika za učenike 7. i 8. razreda. Dostupan je u našem Repozitoriju te u Metodičkom kutku, u rubrici Citizenship Education:.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Izbori u Americi – „Slonovi“ i „Magarci“ ponovno u ringu

Republikanski crveni „Slonovi“ i demokratski plavi „Magarci“

U studenom američki građani biraju predsjednika po 58. put. Hoće li novi predsjednik doći iz redova crvenih „slonova“ (republikanski logotip) ili plavih „magaraca“ (prepoznatljiv, iako ne i službeni simbol demokrata)? Na ovo pitanje ne znamo odgovor, ali zato znamo na mnoga druga: Kojoj je stranci pripadao prvi američki predsjednik, George Washington? Kako su nastale dvije stranke? Koje su američke države tradicionalno „crvene“, koje „plave“, a koje „ljubičaste“?

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Cheryl Palin, Mary Charrington, Charlotte Covill, Sarah Philips, Katherine Bilsborough, Steve Bilsborough, Helen Casey
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Vida Lukić, (Jasna Pavuna)