Plakat izložbe i likovnog natječaja „Zajedno“ u organizaciji finskog Kulturnog centra za djecu i mlade Villa Arttu

Plakat izložbe i likovnog natječaja „Zajedno“ u organizaciji finskog Kulturnog centra za djecu i mlade Villa Arttu

13. studeni 2017.

Zajedno

Autor: Maja Trinajstić

Učenici likovne skupine OŠ Julija Klovića iz Zagreba na poticaj učiteljice likovne kulture Sanje Gjurčević ove su godine sudjelovali na međunarodnom likovnom natječaju u organizaciji Kulturnog centra za djecu i mlade Villa Arttu u Hyvinkäällä (Finska) na temu YHDESSÄ - „Zajedno“.

Rad Klare Stanušić (OŠ Julija Klovića, 8. a) na temu „Zajedno“
Rad Klare Stanušić (OŠ Julija Klovića, 8. a) na temu „Zajedno“
Prpremila Sanja Gjurčević, OŠ Julija Klovića, Zagreb

Tema natječaja bila je „Zajedno“ te se mogla slobodno interpretirati imajući u vidu kulturno nasljeđe sudionika. Na pristiglim radovima ljudi i životinje žive zajedno, vezani uz obitelj, selo, kulturu, vrstu ili okoliš. Slike nam govore da uz svakodnevni rad i zadatke trebamo dijeliti i slobodno vrijeme, zajedno slaviti svaki dan, ručati zajedno, plesati i igrati se.

Pristigli radovi pokazuju kulturne razlike, ali i stvari koje nas sve povezuju: potrebu za prijateljstvom, bliskost i sigurnost. Ljubav i nježnost pripadaju svima. Iako smo različiti izvana, iznutra smo svi slični.

Kulturni centar za djecu i mlade Villa Arttu u Hyvinkäällä (Finska) je umjetnički centar koji promiče umjetničko obrazovanje djece i mladih u Finskoj, a aktivnosti uključuju umjetnost, umjetničko obrazovanje i istraživanje. Centar organizira izložbe, edukaciju i obuku te radionice. Naglasak je na likovnoj umjetnosti. Središte umjetničkog centra je međunarodna zbirka i arhiva radova djece i mladih koja se nakupila od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i danas obuhvaća oko 100 000 umjetničkih djela iz 130 zemalja. Umjetnički centar za djecu i mlade surađuje s različitim stručnim tijelima na području rada s mladima, umjetnosti i kulture. Ove su godine organizirali 16. Međunarodnu izložbu djece i mladih.

Na ovaj likovni natječaj pristiglo je 6800 radova iz 66 zemalja. Ocjenjivački sud koji se sastojao od umjetničkih stručnjaka izabrao je 670 radova i nagradio ih diplomama.

Rad Lucije Trcol (OŠ Julija Klovića, 8. a) na temu „Zajedno“ nagrađen je diplomom
Rad Lucije Trcol (OŠ Julija Klovića, 8. a) na temu „Zajedno“ nagrađen je diplomom
Prepoznali smo važnost zajedništva i javili se na natječaj

"Takvom jednom diplomom nagrađena je naša učenica Lucija Trcol (OŠ Julija Klovića, 8. a). Potaknuti ovom temom na likovnoj skupini smo razgovorom otkrivali sve nijanse zajedništva i javili se na natječaj koji smo pronašli na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pokušali smo prikazati što znači biti zajedno i živjeti zajedno bez obzira na razlike. Odabrali smo kombiniranu tehniku laviranog tuša i kolaž papira. Kontrastom svjetlo-tamno prikazali smo zajedništvo kod kojega nisu važne različitosti da bi se osjećala ljudska toplina i ljubav," kaže učiteljica likovne kulture u OŠ Julija Klovića Sanja Gjurčević.

 

Odabrani radovi izloženi su na 16. Međunarodnoj umjetničkoj izložbi koja je dio programa obilježavanja stote obljetnice nezavisnosti Finske. Izložbaje otvorena od 4. listopada 2017. do 19. siječnja 2018. u Villi Arttu (Hyvinkää, Finska).

 

Dio teksta preuzet  je sa službenih stranica Kulturnog centara za djecu i mlade Villa Arttu.

Rad Magdalene Šiljković (OŠ Julija Klovića, 8. a) na temu „Zajedno“
Rad Magdalene Šiljković (OŠ Julija Klovića, 8. a) na temu „Zajedno“

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Design District Zagreb: kultura i poduzetništvo na nov način!

Jučer je započeo drugi po redu Design District Zagreb, festival koji kroz umrežavanje i suradnju sudionika lokalne kreativne scene i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora želi potaknuti stvaranje tzv. kreativne zone Martićeva. Riječ je o multidisciplinarnom projektu kojim se nastoji razviti kulturna, obrtnička i manufakturna proizvodnja u kvartu te tako iz tradicionalne ekonomije krenuti prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ