Kako potaknuti svoje učenike da zavole čitanje u nastavi njemačkog jezika? | Profil Klett

03. veljača 2021.

Kako potaknuti svoje učenike da zavole čitanje u nastavi njemačkog jezika?

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Svi učenici imaju različite interese, neki vole čitati, neki ne. No, čitanje je od velike važnosti u nastavi stranih jezika. Čitanjem vaši učenici usvajaju vokabular i gramatiku „na mala vrata“. Čitanje na stranom jeziku razvija maštu te kontinuirano njeguje stečena znanja i kompetencije te podiže motivaciju učenika, kao i samopouzdanje u usmenom i pisanom izražavanju.

Suhoparni tekstovi iz kojih izvlačimo nove riječi rijetko su učenicima zanimljivi. Učenike prije svega može zainteresirati zanimljiva priča koja će zaokupiti njihovu pozornost. Pri tom će ih sigurno zanimati što će se sljedeće dogoditi, identificirat će se s likovima, ući će u neki drugi, zanimljivi svijet, naučit će nešto o kulturi različitoj od njihove. S obzirom da će se zainteresirati i zabavljati čitajući zanimljive priče i zgode glavnih junaka, pri tome neće imati osjećaj da uče i usvajaju jezik. Kada se zadube u priču, učenici će pohvatati značenje riječi iz konteksta priče i upijati gramatičke konstrukcije, a da toga uopće neće biti svjesni.

 

Koje materijale za čitanje odabrati?

Za učenike njemačkog jezika u osnovnoj školi te početnike u srednjoj školi, književnost u klasičnom smislu riječi predstavljala bi prevelik zalogaj. No, postoji niz raznih serija kratkih lektirnih naslova koje su prilagođene stupnju znanja pojedinih učenika i obogaćene dodatnim vježbama i zadacima te su idealne za usavršavanje vještine čitanja i čine učenje njemačkog jezika zabavnim i zanimljivim.

Prilagođene lektirne naslove možete koristiti kao osnovni materijal na satu budući da sadrže dodatne zadatke vezane na sadržaj priče i na taj način možete cijeli sat posvetiti čitanju. Naprednijim učenicima možete i zadati neka kod kuće pročitaju cijelu knjižicu te pokušaju riješiti zadatke, o kojima potom možete porazgovarati na satu.

Dapače, ako radite po udžbeničkim serijama Logisch, Klasse ili Geni@l, lektirne serije Leicht und Logisch, Leicht und Klasse i Leicht und Geni@l prate upravo nastavne cjeline tih udžbeničkih naslova.

Serija Leicht und Logisch sastoji se od kratkih i veselih priča o omiljenim likovima iz ove serije. Koje su nove avanture doživjeli Kolja, Paul, Pia i Nadja? Na koje sve načine rješavaju svoje „velike i teške probleme“? Sve naslove ove serije pronađite ovdje.

Svaka lektira sadrži i audio CD tako da, uz vježbe čitanja s razumijevanjem, možete obraditi i slušanje s razumijevanjem.

Odličan primjer možete odmah isprobati čitajući treće poglavlje naslova Hier kommt Paul. Preuzmite ga ovdje.

 

Iskoristite i digitalne interaktivne zadatke nakon čitanja:

Hier kommt Paul Übung 1

Hier kommt Paul Übung 2

Leicht und Klasse i Leicht und Geni@l jednostavne su, kratke i pomalo šaljive priče koje će privući vaše učenike. Sve naslove ovih serija pronađite ovdje.

Svaka od ovih lektira u sebi također sadrži i audio zapise koji se mogu očitati putem Klett augmented aplikacije, a sadrže niz zadataka za vježbu vokabulara i gramatike.

Četvrto poglavlje Leicht und Klasse, Ein Sommer mit Überraschungen možete odmah iskoristiti u nastavi. Preuzmite ga ovdje, a vezani interaktivni zadatak pronađite ovdje.

Serije Easy Readers i Deutsch leichter lessen obuhvaćaju naslove kao što su Heidi, Pünktchen und Anton i Die kleine Hexe,omiljena djela dječje književnosti. Čitajući prilagođene lektire učenici se mogu upoznati s ovim djelima pa će neki od naprednijih možda i posegnuti za originalnim izdanjem na njemačkom jeziku.

Razveselite svoje učenike već danas poglavljem iz Die kleine Hexe. Poglavlje ćete pronaći ovdje.

U nastavi na daljinu praktičniji su digitalni zadaci:

Die kleine Hexe Übung 1

Die kleine Hexe Übung 2

Die kleine Hexe Übung 3

Za učenike nižih razreda osnovne škole postoji i cijela serija prilagođenih bajki, Kletts bunte Lesewelt - Märchen. Učite ih od malena da zavole knjige i čitanje.

Jeste li već pročitali naše članke i iskoristili dodatne materijale sa bajkama?

Strategije čitanja u njemačkom jeziku

Zašto je važno čitati knjige na njemačkom jeziku

Volim čitati na njemačkom jeziku

A za kraj , evo i malo dodatnih materijala za Hänsel und Gretel. Preuzmite poglavlje ovdje, i pratite mrvice do zadatka ovdje! :-)

 

Viel Spaß beim Lesen!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja