05. lipanj 2019.

Proglašene nagrade publike likovnog natječaja "Predstavljam se svijetu"

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Samo nekoliko sati prije okupljanja u Ateljeu Meštrović u subotu 1. lipnja 2019. godine, na svečanoj dodijeli nagrada za najbolje radove u sklopu natječaja „Predstavljam se svijetu“ koju je pratila i izložba nagrađenih radova, završilo je glasanje za nagradu publike.

Odlukom stručno-učiteljskog i stručno-umjetničkog žirija nagrađeno je 30 radova prvog i 10 radova drugog žirija, a još ih je 50 nagrađeno posebnom pohvalom. Dva pak rada, jedan u kategoriji razredne, a jedan u kategoriji predmetne nastave, s najviše osvojenih glasova publike dobiva NAGRADU PUBLIKE.

 

Putem Velike virtualne galerije u kojoj je predstavljeno svih 1404 radova pristiglih na natječaj mogli ste glasati za jedan od 90 nagrađenih i pohvaljenih radova  i na taj način sudjelovati u dodjeljivanju Nagrade publike.

Glasanje je zaključeno 31.svibnja 2019. godine, a rezultati vašeg glasanja su sljedeći:

Učenici 4. razreda,OŠ DON LOVRE KATIĆA, Solin, mentorica: ŽELJANA LAŽETA
Nagrada publike za razrednu nastavu

Nagradu publike za razrednu nastavu na natječaju „ Predstavljam se svijetu“ s osvojenih 848 glasova dobivaju učenici  4. razreda OŠ don Lovre Katića iz Solina iz njihova učiteljica- mentorica Željana Lažeta. Uz podršku čitavog razreda od 25 učenika, na radu su najviše radili učenici: Mihael Matijević, Leona Klarić, Natali Klarić, Petra Klarić, Laura Tandara, Lena Asanović, Marko Kaštelan. Njihova razredna zastava već je osvojila treće mjesto odlukom stručno-učiteljskog žirija pa će svi učenici uz razredne majice na kojima je ponosno otisnuto lice njihova razreda – njihova zastava, dobiti i likovnog razrednog Oskara.

Za ovu su zastavu članovi stručno-učiteljskog žirija napisali:

„Kroz plavo-zelene tonove ova zastava na likovno uspješan način prenosi ideju identiteta, zajedništva, povijesti i potrebe za zaštitom kulturne baštine. Otiskom svojih dlanova u tehnici monotipije učenici su ostavili svoje tragove koji asociraju na stabla iznad rijeke. U rijeci su tehnikom linoreza otisnuti simboli bogate solinske prošlosti. Kroz originalan likovni izraz ovom su zastavom na jasan a suptilan način prikazali priču o prošlosti svoga grada, otkud izviru i kuda idu.“

Aurora Bičanić, 5. razred, OŠ PLITVIČKA JEZERA, MENTORICA Iva Štefanac
Nagrada publike za predmetnu nastavu

Nagradu publike s najvećim brojem likeova za predmetnu nastavu, 384 glasova, osvojila je učenica 5. razreda Aurora Bičanić iz OŠ Plitvička Jezera i učiteljica Iva Štefanac. Aurora nam je predstavila ličku prirodu,  a za  njezin su rad, nagrađen posebnom pohvalom, članice žirija napisale:

„Plakat napravljen u tehnici kolaža komunicira jasno i jednostavno. Naivnim prikazom životinja u nerealnim bojama, korištenjem geometrijskih likova za prikazivanje prirode i izborom boja različitih dimenzija šalje poruku o čuvanju životinja i njihovih staništa. Tri zelene boje različite po tonu i čistoći savršeno pristaju uz nerealnu rozu boju neba i ružičastu boju životinja. Umnažanjem trokuta , krugova i pravokutnika postignut je ritam koji djeluje nenametljivo i privlačno.“

Veliki broj glasova publike i za ostale radove

Vaši su glasovi u velikom broju dani i radovima (razredna nastava): Gea Bubanj, 3. razred, OŠ Savski Gaj, Zagreb, mentorica: Martina Kolić, čak 700 likeova, 281 glas dali ste radu učenice Izabele Janaček, 2. razred, OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica, mentorica: Vesna Lukinić, 275 glasova dobio je rad učenika Borne Ribića, Rajne Katančić, Jana Grbeše, 4. razred, OŠ Jagode Truhelke, Osijek, mentorice: Gordana Herhenreder i Irena Bando.

U kategoriji predmetne nastave puno je likeova, 334, dano razrednoj zastavi učenika 6.b razreda OŠ Svete Ane u Osijeku, mentorica Nevenka Mudri Mušanić. Rad učenice Vite Čerpinko, 6. razreda I.OŠ Varaždin, mentorica Dina Zebec, osvojio je 242 vaša glasa, a slijedi rad Nicol Eršeg, sa 194 likeova, učenice 8. razred, OŠ Fran Koncelak, Drnje, mentor: Mario Dimić.

Iako nisu osvojili nagradu publike, učenici i mentori mogu doista biti ponosni jer njihovi se radovi publici jako sviđaju.

 

Srdačno čestitamo učenicama i njihovoj mentorici/mentoru i nadamo se da ih je Nagrada publike razveselila, ohrabrila i potaknula za daljnje likovno stvaranje.

Zahvaljujemo svima na glasovanju jer je svaki glas bio važan, a time ste podržali dječje stvaralaštvo!

Naša platforma dječje likovnosti, Velika virtualna galerija dostupna je i dalje te se nadamo da će i učenici/e i učitelji/ce baš uz pomoć nje pronalaziti nove inspiracije, ideje i poticaj za svoje likovno stvaranje te pridonositi važnosti i popularizaciji likovne kulture.

 

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Tko su hrvatski velikani po kojima su nazvane osnovne škole?

Međupredmetni likovni  natječaj „Predstavljam se svijetu“ na temu identiteta razreda, škole ili kraja, posebice kategorije  Lice vremena - portreti hrvatskih velikana, bio je izravan poticaj da se pokušamo staviti u kožu naših učenika. Hrabro smo uronili u tablice s imenima osnovnoškolskih ustanova u Hrvatskoj i ubrzo otkrili da na zanimljiviju građu već dugo nismo naišli.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja