Na kraju putovanja: Mobility Tool i diseminacija | Profil Klett

11. travanj 2018.

Na kraju putovanja: Mobility Tool i diseminacija

avatar
Autor: Mila Kokotović

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci objavili smo niz članaka o Ersmus+ projektima. Na taj smo način opisali cijeli postupak na putu prema uspješnom ostvarenju projekta. Niz članaka obuhvatio je upoznavanje s temeljnim pojmovima koji su vezani uz Erasmus+, odgovore na pitanja što prethodi planiranju i osmišljavanju projekta, savjete za uspjeh na projektu i praktične savjete vezane uz ovo profesionalno i privatno putovanje. Na samom kraju, pročitajte što vas očekuje po povratku u školu i ohrabrite se na pokretanje projekta u svojoj školi.

Nakon povratka treba otplatiti sve ono prelijepo što smo na svom putovanju doživjeli. Ako implementirate svoja novostečena znanja, vještine i spoznaje u svoju nastavu te ih podijelite sa svojim sustručnjacima i učenicima, to traje neusporedivo duže od samog puta. Nadajmo se, zauvijek. Odmah nakon povratka u školu donesite Ugovor o mobilnosti koji je potpisao ravnatelj i organizator edukacija te Europass Mobility, dokument kojim se bilježe znanja i vještine stečene u drugoj europskoj državi. Nakon putovanja, jako je važno na vrijeme ispuniti Mobility Tool i upozoriti svoje kolege na obavezu ispunjavanja.

 

Što je Mobility Tool?

 

Mobility Tool je alat web platforme za suradnju, upravljanje i izvještavanje o projektima mobilnosti u okviru Programa za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme) Europske komisije. Razvila ga je Europska komisija kako bi ga koristili korisnici projekata mobilnosti. (www.mobilnost.hr)

Alat Mobility Tool omogućuje vam kontrolu nad projektima. Budući da su projekti često vrlo zahtjevni i u njima sudjeluje velik broj stručnjaka koji se angažiraju na različitim područjima, ovaj će vam alat pomoći u pružanju informacija o projektima kojima upravljate. Bilo da je riječ o sudionicima, mobilnostima ili proračunu, uz Mobility tool možete ispunjavati i ažurirati informacije lako i pouzdano.

Mobility Tool je obavezan za sve korisnike aktivnosti Erasmus individualna mobilnost i Erasmus intenzivni programi kojima su financijska sredstva dodijeljena na Natječaju 2013. godine pa nadalje (http://arhiva.mobilnost.hr/index.php?id=781).

 

 

Diseminacija

 

Diseminacijom, tj. projektnim marketingom, projekt ćemo učiniti vidljivim, poboljšati njegov uspjeh, te ostalim učiteljima podići interes za Erasmus+ programe. Svi sudionici programa moraju dati svoj doprinos diseminaciji, svatko na svoj način, u onom dijelu u kojem je najjači.

Za početak, treba održati predavanje unutar jednog Učiteljskog vijeća. Slično, dorađeno predavanje dobro je održati na Županijskim stručnim vijećima koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Poželjno je osmisliti radionice za učitelje na zadanu temu. One mogu obrađivati samu materiju koju ste upoznali i naučili za vrijeme mobilnosti. Putem radionica svoje sustručnjake upoznajete i s raznolikim mozaikom kulture i običaja države članice u kojoj ste boravili. Sve je to vrijedno objaviti i na web stranicama škole http://os-trnsko-zg.skole.hr/eu_tim .  

Roditelje upoznajte s projektom i realizacijom putem roditeljskih sastanaka te kratkim predavanjima na Vijeću roditelja i Školskom odboru. Ako imate priliku, objavite članak u stručnom časopisu i pokušajte se izboriti za prilog u radijskoj ili TV emisiji koja obrađuje temu mobilnosti.

Navedene aktivnosti važno je precizno isplanirati tijekom pripreme projekta zbog organizacije i mogućih rokova.

Najbolja je i najučinkovitija diseminacija vaš rad i primjena stečenih znanja u razredu. Sve što ste naučili, posredno dobivaju i vaši učenici, svaki vaš iznimni doživljaj odrazit će se i na djecu u razredu, svi pozitivni osjećaji koje ste osjetili na ovom putovanju bit će preneseni u učionicu.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Chartres en lumières – osvijetlimo budućnost

Nakon dvije godine kvalitetnog provođenja, projekt Full STEAM Ahead uspješno je završen posjetom francuskom gradiću Chartresu. Učitelje i učenike iz Portugala, Irske, Italije i Hrvatske ugostili su francuski prijatelji iz Erasmus+ projekta, škola Collège Edouard Herriot.

Zanima nas

Job shadowing – IES San Jose, Cuenca, Španjolska

Sjećam se svojih fakultetskih dana i prakse u školama. Ono što me se, kao budućeg nastavnika, najviše dojmilo, bio je angažman nastavnika koje sam promatrala. Nastojala sam upiti njihove metode rada, kako u odnosu s učenicima i uspostavljanju autoriteta, tako i u motiviranju učenika. Činili su to izvanredno. Danas, kao nastavnica u OŠ Pantovčak, primjenjujem njihove metode, ali i nastojim unaprijediti svoj rad.

Erasmus+ projekti nude mogućnost unapređivanja rada nastavnika.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov