Svijetu se predstavilo više od 2500 učenika u sklopu međupredmetnoga likovnog natječaja | Profil Klett

26. travanj 2019.

Svijetu se predstavilo više od 2500 učenika u sklopu međupredmetnoga likovnog natječaja

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Prikazom i oblikovanjem osobnih i zavičajnih identiteta, fragmenata i minijatura nasljeđa, učenici i učitelji slagali su zajedno baštinski mozaik i povezali kroz njega čitavu Hrvatsku.

Međupredmetni likovni natječaj „Predstavljam se svijetu!“ kojim smo vas pozvali na propitivanja vrijednosti i posebnosti kulturne i prirodne baštine, nasljeđa i tradicije te na promišljanje pojma identiteta i oblikovanje novih vizualnih, kreativnih i inovativnih rješenja, kojima se možemo predstaviti svijetu, ulazi u veliku završnicu.

 

Jer imam što reći...

Povezujući nastavne predmete, a uključujući i međupredmetne teme, učenici su nam likovno ispričali priče o osobnom, razrednom, zavičajnom i nacionalnom identitetu, o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj te prirodnoj baštini, o pisanom nasljeđu i značajnim ljudima svoga kraja te napokon, priču o zajedništvu, suradnji i toleranciji. Predano su, promišljeno i kreativno predstavili sebe, svoje manje i veće zajednice, gradove, zavičaj, domovinu te pokazali da poznaju i promišljaju baštinu, uključuju je u izgradnju svoga identiteta te upijaju male i velike baštinske priče koje upotpunjuju njihovo odrastanje.

 

Nevjerojatno velik odaziv škola, učenika i učitelja, više od 1400 likovnih rješenja, kreativnih i  zanimljivih radova govore nam da učenici, uz veliku motivaciju i kvalitetno vođenje od strane  učitelja-mentora doista imaju što reći i žele da ih se čuje.

Sve što su kistom, tušem, olovkom,  ugljenom, kolažom i škarama opisali, oslikali, oblikovali doista jest važno!

Na natječaj je tako pristiglo 204 plakata koja predstavljaju specifičan zavičaj. Neki od njih fantastično su osmišljene i oblikovane kulturne i turističke „pozivnice“, a neki su iscrpni edukativni vodiči koji putnika namjernika upoznaju s važnim kulturnim i prirodnim obilježjima mjesta i okolice. Plakatima možemo proputovati čitavu Hrvatsku - od Istre i Primorja, Dalmacije, Like i Međimurja, Posavine, Podravine, Slavonije i od učenika puno naučiti!

primjeri plakata
Želimo da nas se čuje...

Pozitivnu poruku u svijet učenici su poslali razrednim zastavama. 68 razrednih zastava u čijoj je izradi sudjelovalo više od 1000 učenika i 63 učitelja/ica, govore nam o prijateljstvu, zajedništvu, slozi, toleranciji, pomaganju, marljivosti, učenju…

Natječajna kategorija Lice vremena – portreti hrvatskih velikana ove je godine bila iznimno popularna. Pristiglo nam je 442 portreta osoba koje su sami učenici prepoznali kao značajne i važne. Od povijesnih ličnosti do lica naših suvremenika, putem učeničkih radova upoznajemo važne osobe iz hrvatske povijesti, književnosti, znanosti, politike, sporta, gospodarstva, estrade. Licem uz lice, tu su kraljevi, Tomislav i Zvonimir, Ivan Mažuranić i Josip Jelačić, Ivana Brlić Mažuranić i Marija Jurić Zagorka, Ruđer Bošković i Nikola Tesla, Mate Parlov i Luka Modrić, ali i Josipa Lisac, Martin Sagner, Oliver Dragojević i još mnoga, mnoga druga zanimljiva lica.

primjeri portreta
... jer je važno!

Učenici su uživali i u redizajnu naslovnica lektirnih naslova. U kategoriji Volim čitati dobili smo 444 originalna rada, redizajnirane naslovnice učenicima dragih lektira. Od Vlaka u snijegu i Priča iz davnina, naslova knjiga Sanje Pilić te omiljenih Miševa i mačka naglavačke i Duha u močvari, do Kokovih pustolovina, Zabranjenih vrata, Sportskog života letećeg Martina i Smogovaca i drugih lektirnih djela. Kako lektira komunicira s učenicima, koja im je lektira važna i koje knjige vole čitati, koje su ostavile trag, iščitava se iz učeničkoga zanimljivog izbora.

 

primjeri naslovnica

U kategoriji Darujem ti – oblikovanje suvenira učenici su osmislili neka iznimno kreativna i zanimljiva rješenja, dizajnirali autentične suvenire svoga kraja koje bi vrlo rado poklonili prijatelju i posjetitelju. Na natječaj je pristiglo 237 radova – suvenira u koje su utkani karakteristični motivi i simboli zavičaja, stilizirani biljni i životinjski ornamenti baštine, bogatstvo glagoljaške pisane baštine… Kad bi turističke zajednice imale sluha, dječji radovi mogli bi postati idejno polazište za oblikovanje zanimljivih autentičnih suvenira, od penkala, straničnika i kravata do igračaka, mozgalica i raznolikoga ostalog produkt dizajna.

 

Najodgovorniji dio posla - izbor!

Najzahtjevniji i najodgovorniji dio čeka članove naših žirija. Ove godine okupit ćemo stručno-učiteljski žiri te poseban multimedijski stručno-umjetnički žiri, koji će nam pomoći u odabiru radova!

Stručno-učiteljski žiri raditi će u sastavu: Martina Kosec, Dijana Nazor, Jurana Linarić Mihalić, koautorica udžbenika i priručnika za 5. razred Opažam, oblikujem te učiteljica likovne kulture: Danice Sardelić, Ivane Maradin, Petre Ružić i Narcise Kolar, učiteljice razredne nastave.

Multimedijski stručno-umjetnički žiri podijeljen po kategorijama natječaja čine: Muze, prva tvrtka za upravljanje projektima u kulturi i turizmu u Hrvatskoj, Tomislav Torjanac, ilustrator i slikar, Rober Knjaz, redatelj i autor popularnih televizijski djela, Suzana i Reno Ritz, osnivači Udruge „Savjetovalište Luka Ritz“, protiv nasilja djece i mladih, a potom i Centara za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“, Lana Hudina, ilustratorica i produkt dizajnerica.

 

Dok čekamo rezultate izbora natječaja, svim sudionicima, učenicima i učiteljima želimo puno sreće!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja