26. travanj 2019.

Svijetu se predstavilo više od 2500 učenika u sklopu međupredmetnoga likovnog natječaja

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Prikazom i oblikovanjem osobnih i zavičajnih identiteta, fragmenata i minijatura nasljeđa, učenici i učitelji slagali su zajedno baštinski mozaik i povezali kroz njega čitavu Hrvatsku.

Međupredmetni likovni natječaj „Predstavljam se svijetu!“ kojim smo vas pozvali na propitivanja vrijednosti i posebnosti kulturne i prirodne baštine, nasljeđa i tradicije te na promišljanje pojma identiteta i oblikovanje novih vizualnih, kreativnih i inovativnih rješenja, kojima se možemo predstaviti svijetu, ulazi u veliku završnicu.

 

Jer imam što reći...

Povezujući nastavne predmete, a uključujući i međupredmetne teme, učenici su nam likovno ispričali priče o osobnom, razrednom, zavičajnom i nacionalnom identitetu, o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj te prirodnoj baštini, o pisanom nasljeđu i značajnim ljudima svoga kraja te napokon, priču o zajedništvu, suradnji i toleranciji. Predano su, promišljeno i kreativno predstavili sebe, svoje manje i veće zajednice, gradove, zavičaj, domovinu te pokazali da poznaju i promišljaju baštinu, uključuju je u izgradnju svoga identiteta te upijaju male i velike baštinske priče koje upotpunjuju njihovo odrastanje.

 

Nevjerojatno velik odaziv škola, učenika i učitelja, više od 1400 likovnih rješenja, kreativnih i  zanimljivih radova govore nam da učenici, uz veliku motivaciju i kvalitetno vođenje od strane  učitelja-mentora doista imaju što reći i žele da ih se čuje.

Sve što su kistom, tušem, olovkom,  ugljenom, kolažom i škarama opisali, oslikali, oblikovali doista jest važno!

Na natječaj je tako pristiglo 204 plakata koja predstavljaju specifičan zavičaj. Neki od njih fantastično su osmišljene i oblikovane kulturne i turističke „pozivnice“, a neki su iscrpni edukativni vodiči koji putnika namjernika upoznaju s važnim kulturnim i prirodnim obilježjima mjesta i okolice. Plakatima možemo proputovati čitavu Hrvatsku - od Istre i Primorja, Dalmacije, Like i Međimurja, Posavine, Podravine, Slavonije i od učenika puno naučiti!

primjeri plakata
Želimo da nas se čuje...

Pozitivnu poruku u svijet učenici su poslali razrednim zastavama. 68 razrednih zastava u čijoj je izradi sudjelovalo više od 1000 učenika i 63 učitelja/ica, govore nam o prijateljstvu, zajedništvu, slozi, toleranciji, pomaganju, marljivosti, učenju…

Natječajna kategorija Lice vremena – portreti hrvatskih velikana ove je godine bila iznimno popularna. Pristiglo nam je 442 portreta osoba koje su sami učenici prepoznali kao značajne i važne. Od povijesnih ličnosti do lica naših suvremenika, putem učeničkih radova upoznajemo važne osobe iz hrvatske povijesti, književnosti, znanosti, politike, sporta, gospodarstva, estrade. Licem uz lice, tu su kraljevi, Tomislav i Zvonimir, Ivan Mažuranić i Josip Jelačić, Ivana Brlić Mažuranić i Marija Jurić Zagorka, Ruđer Bošković i Nikola Tesla, Mate Parlov i Luka Modrić, ali i Josipa Lisac, Martin Sagner, Oliver Dragojević i još mnoga, mnoga druga zanimljiva lica.

primjeri portreta
... jer je važno!

Učenici su uživali i u redizajnu naslovnica lektirnih naslova. U kategoriji Volim čitati dobili smo 444 originalna rada, redizajnirane naslovnice učenicima dragih lektira. Od Vlaka u snijegu i Priča iz davnina, naslova knjiga Sanje Pilić te omiljenih Miševa i mačka naglavačke i Duha u močvari, do Kokovih pustolovina, Zabranjenih vrata, Sportskog života letećeg Martina i Smogovaca i drugih lektirnih djela. Kako lektira komunicira s učenicima, koja im je lektira važna i koje knjige vole čitati, koje su ostavile trag, iščitava se iz učeničkoga zanimljivog izbora.

 

primjeri naslovnica

U kategoriji Darujem ti – oblikovanje suvenira učenici su osmislili neka iznimno kreativna i zanimljiva rješenja, dizajnirali autentične suvenire svoga kraja koje bi vrlo rado poklonili prijatelju i posjetitelju. Na natječaj je pristiglo 237 radova – suvenira u koje su utkani karakteristični motivi i simboli zavičaja, stilizirani biljni i životinjski ornamenti baštine, bogatstvo glagoljaške pisane baštine… Kad bi turističke zajednice imale sluha, dječji radovi mogli bi postati idejno polazište za oblikovanje zanimljivih autentičnih suvenira, od penkala, straničnika i kravata do igračaka, mozgalica i raznolikoga ostalog produkt dizajna.

 

Najodgovorniji dio posla - izbor!

Najzahtjevniji i najodgovorniji dio čeka članove naših žirija. Ove godine okupit ćemo stručno-učiteljski žiri te poseban multimedijski stručno-umjetnički žiri, koji će nam pomoći u odabiru radova!

Stručno-učiteljski žiri raditi će u sastavu: Martina Kosec, Dijana Nazor, Jurana Linarić Mihalić, koautorica udžbenika i priručnika za 5. razred Opažam, oblikujem te učiteljica likovne kulture: Danice Sardelić, Ivane Maradin, Petre Ružić i Narcise Kolar, učiteljice razredne nastave.

Multimedijski stručno-umjetnički žiri podijeljen po kategorijama natječaja čine: Muze, prva tvrtka za upravljanje projektima u kulturi i turizmu u Hrvatskoj, Tomislav Torjanac, ilustrator i slikar, Rober Knjaz, redatelj i autor popularnih televizijski djela, Suzana i Reno Ritz, osnivači Udruge „Savjetovalište Luka Ritz“, protiv nasilja djece i mladih, a potom i Centara za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“, Lana Hudina, ilustratorica i produkt dizajnerica.

 

Dok čekamo rezultate izbora natječaja, svim sudionicima, učenicima i učiteljima želimo puno sreće!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Tko su hrvatski velikani po kojima su nazvane osnovne škole?

Međupredmetni likovni  natječaj „Predstavljam se svijetu“ na temu identiteta razreda, škole ili kraja, posebice kategorije  Lice vremena - portreti hrvatskih velikana, bio je izravan poticaj da se pokušamo staviti u kožu naših učenika. Hrabro smo uronili u tablice s imenima osnovnoškolskih ustanova u Hrvatskoj i ubrzo otkrili da na zanimljiviju građu već dugo nismo naišli.

 

Zanima nas

Korčulanske bratovštine

Učitelj Abel Brčić, višestruko nagrađivani mentor i ovog likovnog natječaja, u posljednjoj dionici maratona dugog 42 godine, pred sam odlazak u mirovinu, uz iznimne učeničke radove, podjelio je s nama i priču o korčulanskim bratovštinama. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja