20. rujan 2017.

Europski dan jezika

Autor: Maja Trinajstić

Radne materijale za njemački jezik priremila Marijana Lagetar

Obilježimo 26. rujna, Europski dan jezika na nastavi njemačkoga jezika i ostalih predmeta

Tema mjeseca rujna u Profil Klettu su strani jezici jer 26. rujna svake godine obilježavamo Europski dan jezika. Na taj dan slavimo jezičnu raznolikost našeg kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a te oko 60 manjinskih jezika i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta.

Učimo zajedno strane jezike, ali sjetimo se da čovjek ima dva uha i jedan jezik, da bi - recimo to slikovito - mogao dva puta više slušati nego pričati. S druge pak strane, valja naglasiti da je poznavanje više jezika u današnjem svijetu nužnost. Više nije dovoljno znati samo jedan jezik. Čar je uz materinji i uz engleski jezik znati barem još jedan. Sa svakim novim jezikom mi učimo i dio kulture tog jezika, baštinu koju je ta nacija naslijedila od svojih prethodnika i na taj način postajemo osjetljiviji za druge i drugačije.

Kako je ideja Europskog dana jezika da promiče višejezičnost i osvještava važnost poznavanja stranih jezika, no i vrijednost vlastitoga, pogledajte kako se on može obilježiti i na drugim nastavnim predmetima koji se služe nekom drugom vrstom jezika, odnosno sustavom znakova, poput glazbene kulture, kemije… Upravo je jedan kemičar B. L. Whorf, prvotno kemijski tehničar i stručnjak za zaštitu od požara, koji se na početku lingvistikom bavio usputno i amaterski, poslije postavio do današnjih dana intrigantnu pretpostavku o jezičnoj relativnosti poznatu pod nazivom Sapir-Whorfova hipoteza. Riječ je o pretpostavci da naš jezik utječe na način na koji mi doživljavamo stvarnost koja nas okružuje, dakle potpuno suprotno od univerzalnosti i jednoznačnosti kemijskih simbola kojima se Whorf na početku svoje karijere bavio.

Provjerite koliko znate o jezicima našeg kontinenta i šire pomoću Sprachenquiza i nastavnih listića za nastavu njemačkoga jezika koje smo pripremili za vas u prilogu te kako se Europski dan jezika može obilježiti i na nastavi drugih predmeta.

Hrvatski jezik

Glazbena kultura

Kemija

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
C.Andrašec, A.Korčanin
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Romana Perečinec
udzbenik
Gordana Begović Ikica
udzbenik
G.Barišić Lazar