Europski dan jezika | Profil Klett

20. rujan 2017.

Europski dan jezika

Autor: Maja Trinajstić

Radne materijale za njemački jezik priremila Marijana Lagetar

Obilježimo 26. rujna, Europski dan jezika na nastavi njemačkoga jezika i ostalih predmeta

Tema mjeseca rujna u Profil Klettu su strani jezici jer 26. rujna svake godine obilježavamo Europski dan jezika. Na taj dan slavimo jezičnu raznolikost našeg kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a te oko 60 manjinskih jezika i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta.

Učimo zajedno strane jezike, ali sjetimo se da čovjek ima dva uha i jedan jezik, da bi - recimo to slikovito - mogao dva puta više slušati nego pričati. S druge pak strane, valja naglasiti da je poznavanje više jezika u današnjem svijetu nužnost. Više nije dovoljno znati samo jedan jezik. Čar je uz materinji i uz engleski jezik znati barem još jedan. Sa svakim novim jezikom mi učimo i dio kulture tog jezika, baštinu koju je ta nacija naslijedila od svojih prethodnika i na taj način postajemo osjetljiviji za druge i drugačije.

Kako je ideja Europskog dana jezika da promiče višejezičnost i osvještava važnost poznavanja stranih jezika, no i vrijednost vlastitoga, pogledajte kako se on može obilježiti i na drugim nastavnim predmetima koji se služe nekom drugom vrstom jezika, odnosno sustavom znakova, poput glazbene kulture, kemije… Upravo je jedan kemičar B. L. Whorf, prvotno kemijski tehničar i stručnjak za zaštitu od požara, koji se na početku lingvistikom bavio usputno i amaterski, poslije postavio do današnjih dana intrigantnu pretpostavku o jezičnoj relativnosti poznatu pod nazivom Sapir-Whorfova hipoteza. Riječ je o pretpostavci da naš jezik utječe na način na koji mi doživljavamo stvarnost koja nas okružuje, dakle potpuno suprotno od univerzalnosti i jednoznačnosti kemijskih simbola kojima se Whorf na početku svoje karijere bavio.

Provjerite koliko znate o jezicima našeg kontinenta i šire pomoću Sprachenquiza i nastavnih listića za nastavu njemačkoga jezika koje smo pripremili za vas u prilogu te kako se Europski dan jezika može obilježiti i na nastavi drugih predmeta.

Hrvatski jezik

Glazbena kultura

Kemija

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Edukacijom do zdravlja - Gesund leben

 

Nakon tri tjedna zimskog odmora, sredinom siječnja vratili smo se u školske klupe, a učenici su rado prepričavali događaje s praznika: kako su proveli slobodno vrijeme, što se sve našlo na blagdanskom stolu, jesu li igrali neku novu računalnu igricu. U svakom slučaju, shvatila sam da naša sljedeća tema, Gesund leben, nije mogla doći u boljem trenutku. Posebno što se u veljači obilježava Svjetski dan borbe protiv raka te Svjetski dan bolesnika.

 

 

Germanizmi u hrvatskom jeziku

Procjenjuje se da u hrvatskom jeziku ima između 2000 i 3000 germanizama. Neki od njih su se već toliko ustalili u svakodnevnom govoru da nam se čini gotovo neprirodnim upotrijebiti hrvatski ekvivalent, a često ga se ne možemo ni sjetiti. Zato smo pripremili kratak pregled germanizama u hrvatskome jeziku i zadatke za obradu u razredu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Olga Swerlowa, Mirjana Klobučar
udzbenik
Barišić-Lazar Gordana
udzbenik
Sanja Ivančić, Andrea Thess, Suzana Sklepić-Šarić